[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
個MON 一上120HZ D 字就有彩邊 更新埋個driver 都無用
用緊27GP95U 有冇巴打都係咁
HDMI定DP? 用用下先咁?
LG垃圾維修服務
永不錄用
LG 就算有oled/nano ips
QC始終都係渣
LG Electronics同LG Display 2樣嘢嚟, LG自己出嗰啲mon我覺得一般般, 較色唔係好掂, OSD又唔夠User friendly, LGD啲Nano IPS同IPS Black對比其他面板廠嘅panel係有優勢, 不過個人認為友達啲panel鑊氣少啲, 同埋今年友達好多新Panel, 有新coating/高refresh rate IPS black, 應該屌打LG嗰堆

唔同牌子搵面板廠拎panel個標準都唔一樣, 啲人貪平走去買雜牌/非一線牌子, 買完返嚟又壞點又漏光, 因為啲panel全部都係大廠pick剩QC嗰啲垃圾嚟
LG 就算有oled/nano ips
QC始終都係渣
LG Electronics同LG Display 2樣嘢嚟, LG自己出嗰啲mon我覺得一般般, 較色唔係好掂, OSD又唔夠User friendly, LGD啲Nano IPS同IPS Black對比其他面板廠嘅panel係有優勢, 不過個人認為友達啲panel鑊氣少啲, 同埋今年友達好多新Panel, 有新coating/高refresh rate IPS black, 應該屌打LG嗰堆

唔同牌子搵面板廠拎panel個標準都唔一樣, 啲人貪平走去買雜牌/非一線牌子, 買完返嚟又壞點又漏光, 因為啲panel全部都係大廠pick剩QC唔過關嗰啲垃圾嚟
黎緊想轉OLED,目前咁多隻32 4K黎講邊隻最好?有打算買LG或者DELL
各位巴打有冇咩建議
ROG/Dell最好,ROG多啲功能同埋有得較Color Temp,LG嗰隻唔係WOLED嚟,高亮度下色域減一半以上, 較色冇咁準,加上唔係Glossy coat冇咁通透但冇咁反光,QD-OLED Panel睇戲要熄燈用,想知多啲可以睇下面條片

https://youtu.be/y4pHSaFo664
樓上屌LG 較色色溫,太鮮色可能係因為nano?oled唔見話同其他比會鮮色(對比nano同普通ips比較,nano真係會飽和啲,正如QD都係),但縮返做srgb同dci-p3佢算係正正常常可以用
師兄你屌菜單就真係見仁見智,佢個菜單拎晒獎出名好解,用過就知真係咁多間大廠入面最直觀
LG唔係寫到話明係WOLED咩點會唔係
DELL如果係日馬買係咪有得轉香港保養
打錯咗,想打QD-OLED
如果用黎打機 apex呢類型多係咪LG會好d, 如果轉480hz 推唔盡都可以有200hz up 4k應該推到120-140盡 平時做野同睇片又可以用返4k
而家香港PG32UCDM要等2個月
我3月尾係中田訂等左2個星期多少少就有
點解而家要等咁耐
應該太好賣 唔夠貨賣
Lg買過c2,售後ok喎,有死點過嚟收機一個星期就送返嚟
Apex唔係lock 300fps咩? 除非你打cs valorant ow嗰啲否則建議買返QD-OLED, 就算要480Hz我都寧願等ROG隻PG32UCDP, LG太shit

Thanks. 真係冇留意佢lock 300 fps, 用緊160hz mon
希望今年年尾見到27吋4k 240hz oled
明年年尾先量產, 要用都係買32"/27" 2K

JDI話今年年尾量產32" 4K RGB eLEAP OLED , 真係出到嘅話亮度/壽命都嬴WOLED同QD-OLED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞