[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
其實21:9用曲屏係噱頭嘢定係有必要? 直屏慳得比較多位
闊到咁上下係要曲
京東任買喎依家.
我果隻PG32UCDM用左唔夠一個月就壞左。 3月中寄返去換新。 到今日先有貨換比我.
京東幾錢同保幾多年?包寄?你買得黎寄埋黎都月中月尾咁點解唔買港行又唔係差得多
點壞法
點睇 LG 27gs95qe 前幾日買左
原本4k144 va 打機用 想色靚d但又無錢
人仔9970. 我無試過係京東運。 不過應該都係$200左右我諗。 順豐都係$200鬆啲.
TB買寄順豐有貨的話。一般上午落單嘅話. 3~4日就收貨啦.
經常無啦啦黑畫面, 熄moon再開會有返畫面但幾秒到幾分鐘後會又黑畫面。 所有port都係 (2個HDMI, USB-C, DP)
應該係死controller或者個controller software有bug. 個pattern似係handshake resolution/refresh rate時出問題.
Flash咗firmware都咁?
不過講真。 除左 240hz同HDMI 2.1呢兩點優勢之外
呢代QD-OLED係顯示效果同brightness有少少失望。

實際顯示效果同brightness 都比用JOLED 32EP950差。
隻PG32UCDM壞左呢兩個月。拎返隻32EP950出嚟用。 實際肉眼觀感(睇HDR戲). 32EP950 嘅JOLED絕大部份情況下都屌打PG32UCDM.
我寄返去時都未出firmware. 我3月中就寄咗返去。 等左2個月今朝先同我講隻replacement到貨.
Dell AW3225QF, 日馬, 計埋折 HKD 7,550, 開心使用中
qd-oled mon亮度係保守過qd-oled tv好多
試左,好似奶奶地野。

我依家個駁法係:

PC->HDMI->Mon
PS5->HDMI->Mon

然後Mon->3.5mm->speaker(creative pebble V3)。

然後speaker電源就由PC經USB A提供。

結果係,如果用3.5mm出聲,不論PC或者PS5,就剩係得左邊speaker有聲,右邊就啞左完全冇聲。

然後我再試就咁PC/PS5經USB A出,就完全正常。

咁既情況我係咪即係要買USB switch先得,好明顯係3.5mm出令到得左邊出到聲。
未試過用USB SWITCH 答唔到你 sorry
愛莫能助

純粹尻嗡 有冇試過用 USB 插蘇 攞電 唔經電腦
之後aux in
有無link thx
冇,但我試過直插USB拖板供電,都係得左邊有聲。
4K 240hz OLED 想買 MSI MPG321URX
大家點睇?
貪佢有90W 可以間唔中插laptop 走少隻tb4 dock
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞