[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
hdr唔夠光,其他都正常
同樣友達嘅aoc就光好多,但aoc真係不了
全部QD應該都係光面?得LG係啞面
曲面唔係oled 一律都係垃圾,ips又唔夠曲
qd都有matte
無一定
佢qdoled 但coating: anti glare, low reflection 2%,Haze 25%
等開箱
Haze 25%
咪即係matte

$2000蚊買到32" 4k 144hz,賤物鬥窮人
想入手有冇咩要注意
我都諗haze 25%姐係幾matte
都係等開箱先最清楚
但依家仲未有開箱片
25%咪即普通霧面mon個程度
係lg woled mon用35%
咁3060ti 係咪應該換左卡先上4k oled mon?
唔換都睇到4k片
打機特效降多少少
有無人用緊Xg27acs?
如果budget $3500內 平衡打機同色準 係咪都買得過?
要色準得LG 有得硬校(不過你要用錢去買or租部嘢),無嘅用一段時間都係無色準
用緊AW3225qf既巴打感覺如何
Curve同fan問題大唔大?有無其他問題?

ASUS4k 240hz oled貴一截值唔值
Samsung 值唔值得等
其他HP, Philips, gigabyte 又如何

主要打pc game 睇戲,將來可能連ps5
琴日有留意下aw2725df

美馬買番黎就係咁
試下撳factory reset/換線,之前隻舊mon同你個情況一樣,reset完就冇事
btw你個名
岩岩問咗dell online sale aw2725df 仲做緊7399
遲下2026 LG 27吋 RGB oled
係咪都會用Tandem OLED

夠光先用得番RGB
試過都唔得,貨已退
係美馬連續買2個mon都出事 搞咩
要改名
個款似用rgb格式出顏色,個mon用ycbcr格式。(或者掉轉)入mon個manual 睇吓有冇得改?
Thanks,🙏🏼
但係我已經退咗貨
起碼唔駛退第三次(如果無錯嘅話)
已經上嚟收咗貨?試完無事想留咪同佢講聲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞