[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

489 回覆
0 Like 6 Dislike
Dell啲色會準少少,但得1080p, 你如果有2000budget不如買隻4K 160Hz好過, 仲要友達panel, 睇戲爽好多

Viewsonic VX2758-4K-PRO-3
Dell 啲mon最唔值錢就係啲panel(對比佢個售價)
啲頭同座呀果啲就真係做得幾好
但係貴1/3-1/2買呢啲同個保養服務值唔值見仁見智
唔該曬
其實我係以為Dell係性價比最高所以先睇佢
想問有無24寸?
我而家用緊一部12年前Philips 19寸monitor
唔好意思
我淨係搵到
VX2479-4K-HD

想問係唔係呢隻?

呢隻同Philips 比邊隻好d?

我見呢隻無寫更新率咁
係,我打錯,Philips 165Hz畫面更新率, 碌網頁順啲,但2K解象度不利於睇戲,因為片源一係1080p一係4K, 2K做唔到點對點, viewsonic呢隻得60Hz, 不過你唔打機的話冇太大影響, 不過對於用過高Hz嘅人一定接受唔到60Hz, 你放得落最好都係買27 4K 160Hz, 全能
咁即係如果一定要用24寸就Philips
27寸就view sonic?
我其實好多年無打電腦game
係怕有可能打下高腦game咁
Philips啲色會差啲, Viewsonic嗰2隻好啲, 我建議你都係ViewSonic 2揀1, 因為你拎嚟睇戲, 60Hz都唔係玩唔到遊戲,只不過體驗差啲
咁我原本用開12年前Philips
應該點都會比而家好
想買隻mon打機同做嘢用
做咗少少功課 但係唔係好識佢地啲分別(主要係panel)
所以想巴打們比啲建議
而家睇緊:

Asus vg27aql3a 群創e8b fast ips
色水差過nano

Asus VG27AQ3A 友達8d fast ips
亮度低

LG 27gp83b/850 LGD 第三代nano ips
對比度低
review好似好多人話掁眼?

定有其他mon建議?
up
我既中價位係5000~8000
你呢?
有d尷尬
Lg下年就轉返RGB排列 大幅度提升色水
巴打差唔多
5k~9k
請教各位 ching

想買部 27吋
2k 或 4k 都得

主要係文書處理, 常睇 youtube
netflix 同 disney,
什少打機, 打都係啲好輕身 ge game

今日落咗黃金, 發覺LG 啲色唔討好
想問下性格比高的話, 有咩野可以選擇
唔係LG買唔起
而係小米更有性價比
其實啲色有得較(如果你講色溫之類),鮮色都可以較淡啲,但本身出嘅色唔夠廣就唔可以鮮色啲,不過你要性價比就睇Acer/Aoc/Msi
2000求其買
討論唔到
都係垃圾
打得機
加少少上OLED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞