[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
你同燈佬夾開,佢自然知道開幾大,距離幾多,之後你自己開set iso較光暗。
TTTL唔穩定都係其次,反應慢先係最大原因。
業餘玩吓咋唔係成team人開工咁
如果為興趣嘅話多數都係同人夾book studio, book model book 衫
新入要ttl建議tt685/v860
tt350如果做第一支會初階得濟
你應該問吓自己點解想用燈先
所以業餘就唔好搞咁多嘢,Event有要求畀錢專業嘅人搞。
自己一條友機頂燈直打係最好,無立體感好過一張半一張暗,打bouuce又唔知打咗落有顏色嘅反射仲要Full Power閃到旁邊啲人。
lm
主要想主角多啲光
同埋自己可以控光
唔洗睇天氣影相
不如你報吓Muse啲課程先
起碼識控制支燈出力..hss果啲先
以前夾新人最好笑係支燈只係裝飾有閃就當用左
基礎係咪ttl 再睇下加減出力
冇modifier直打真係寧願唔打之後LR格硬推
光線好生硬一pat嘢
而加冇天花bounce情況主要都係機頂閃加flashbender
one man band嚟講效果算係咁
其實諗諗吓hss都係強光下想開大光圈
或者想freeze motion先有用壓光就完全冇幫助
加唔加自己睇環境,有啲Event閃燈Power好珍貴。
你唔落閃現場環境燈你又控制唔到,變咗陰陽面,張相通常嘎要得。
都有諗過 但係萬幾蚊
專業唔係差唔多價錢,你估工聯會咩?
如果你無天份,又真係想影靚啲,係要使多啲錢。
好多年前dchome 有個大c 專影婚紗event
佢啲相全部直打
但影得好靚
所以直打唔係問題, 點控制火力先係問題
分分鐘上完得著多過你用筆錢買支2470gm2
人都死左仲俾人鞭
係咪有樣嘢叫持續進修基金
Muse d course唔包

可以join d短期課程,兩三千蚊都ok呀
cshine 有d 1000 樓下 仲要有埋model 畀你影
仲要有時會送埋filter
你望下兩邊既攝影師先
平平地試下

利申 唔係搵食
身為一個器材L
我會買鏡頭開心d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞