[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
執左枝F60M
買咩AA電好
閃燈係消耗品,全新都係千令蚊唔會諗二手
初號機咁型佢唔配
叫佢Gban狗或者過街ban鼠
我自己係買ikea可以充電果啲
收工去睇睇
利申番先, 我係見佢平平地所以先買
唔知會唔會有咩電唔夠力之類果啲理論
panasonic eneloop
個10年熱靴蓋7000分咁快換晒
大家都趕住清分

不過淘佬50蚊就有
我係推薦人買a9iii
Sony未畀回佣我買唔起
想問下各位巴打 , sony買水貨 如果有問題香港代理會唔會整? 想入手a6700 水貨平啲 問題應該不大?
我立下price,6700行水差一二百蚊
是咪我誤會左d咩
GM人都有貼支2470gm2出嚟喎
同款咩
等我得閒落sony鋪 拎部a93插住枝300gm 貼出嚟
諗緊v1定v1 pro好
多枝副燈 不過差唔多貴double
冇記錯支副燈得10gn,用途不大
睇眼鏡post入面啲巴打講既野
就已經知條GM仔又係白卡式回覆
pro冇差電座,覺得幾好

但貴幾舊水,又好似唔抵
定其實玩閃唔用機頂閃
買ad100pro 加引閃仲好?

始終機頂打落去用光嘅自由度細咗好多
但就要一手拎住個閃 一手禁快門
仲有二號機同三號機
佢果時日日無理gm2就明顯係白卡所為,但仲有人和應佢先好笑
v1 pro唔急既等多排先入,睇下有無災情先
正常情況v860iii依類燈已經夠用有餘
神牛機頂我用緊tt350 tt600 tt685iii v860iii v1 v1pro
350旅行出街用
基本開工用685+860多
v1就大場先用

v1pro就試左未開光
本身v1又重又大舊,zoom又唔夠v860依類wide同tele
加罩加gel又越砌越大舊
而v1pro無想像中咁正,最正係粒電可以直插usbc叉

唔急又想練"機頂燈"既就是但買方頭果類就得,平,細支,輕,zoom又闊過v1
練得熟果時v1都可能出第二代v2
如果係飛燈就直接ad200/300
加多少少profoto B10
你一手拎住支閃同機頂分別唔會非常大
都唔係冇見過人左右開弓
一手b10+softbox一手相機
啲臂力點練返嚟
玩離機就正正經經落燈架
咁樣手持個距離會受限制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞