[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
去啲event 成日見到人咁做
始終唔係度度比落腳
同埋機頂淨係落到細modifier
用35 50近啲影效果都ok嘅
A73想賣機升級
Sony收$7200,唔知升a74好唔好
A7c2又好似唔太岩我追星用,驚細機配長炮手感唔好
有無人記得杯麵師兄,佢裝個Mount放支燈喺部機旁邊,都幾高幾動性。
買左枝batis 40mm 變左相機蓋 好正 焦段岩岩好應付哂影日常野
半新手求意見
APS-C想換FF機,主力旅行行山影相用
機想買a7cii,但筆直有限,鏡仲諗緊

1, 20-70mm F4 G,用一年時間揀好焦距再買支大光圈
但請問呢支鏡喺咪城市夜景完全唔得?
2, 2470 gm ii,應該3-5年都唔買其他鏡住

新果支24-50mm F2.8 G睇落幾啱我
但趕住旅行用等唔切
定有其他鏡推介吓
求大家比D意見小弟
追星用R5 可以crop埋相再放大啲
新手玩係咪都唔建議飛燈
我應該主要都係想玩人像壓光 為主
因為真係零認識 都係睇youtube自學
諗住買枝自己撚吓試下先
有冇邊啲玩閃燈高手channel推薦
龍28-75
廣東話嘅話建議用兩倍速睇晒muse chan
2070點解城市夜景唔得
新手一嚟就睇muse chan應該一舊雲
感覺佢教心法內功多過實用技巧
我一開始就睇adorama gavin hoey學基本概念
或者如果知自己咩場景影嘅直接搵
https://youtu.be/tZKXYqhcNHQ?si=aQOPDr8ROiZiYkzY
https://youtu.be/pKU2-X9r8B8?si=Ex3UOcRYh_TKf069
夜景肯落腳光圈冇乜所謂

睇你財力同臂力
兩樣都冇問題一律建議GM
岩岩睇左,6100像素唔得了
我驚電腦爆得太快,依家a73 D相都成日del同save落硬碟
a74同a7cii應該係我選擇了
但想問下a75會唔會就快出?
F4會唔會唔夠做?
買埋external storage仲好
追星有得crop真係差好遠
當你用100-400 crop埋600mm又有大頭相
你個夜景唔會黑到伸手不見五指嘛?
如果係,俾f/1 你都唔夠做。

香港夜景有街燈有舖頭燈f/4夠用,我就係用緊a7c2 + 2070f4
唔飛燈直打好平

玩壓光都要買埋softbox腳架果啲,Ad200pro都幾多人用
但6100像素,咁一張相raw大約幾mb?
同埋我驚太高noise,始終商場D活動成日唔夠光
6100太易打爆我電腦同硬碟容量
唔夠光就推iso
太勁noise 就用de-noise 攪掂
我n 年前用a7r2 1635 F4 係南美影星都得
一般城市夜景f4鏡配而家啲機夠做啦
要玩景深就另計
Uncompressed RAW 133.7MB
Compressed RAW 72.5MB
Lossless Compressed RAW L 83.1MB

而家有偉大嘅ai denoise iso上至6.4k/12.8k都唔太差
當然唔好expect話聞相睇得返晒細節
好似有啲唔同喎
想問下peak design 6L放唔放得落a7c2、2070g、14gm同55.8za?
新手想問
70200 2.8 gm2 同 70200 4 g2 macro
玩嘅野係咪唔同
想影動植物 g2微距,係咪完勝
加2倍鏡仲可以1:1
Gm2 特點係咩?
畫質靚,大光圈
Sony大小三元唔係一向大賣大光圈畫質
小賣輕便細光圈自帶特別function
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞