[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
唔好話攝影愛好者...
上次同場影Di_r既師兄,左手企個助手拎住部macbook即時睇相好似好pro咁..
但佢係個有8米高既商場
無用任何類既野直車上頂...日光下output仲要得1/32....

我行埋去睇下佢macbook個mon...支燈有=無
眼神光都做唔到

所以玩燈係好多趣事聽
我覺得係,通常好多人都係用幾次覺得難用就好少用or放棄唔用,所以買2手試下玩閃燈,學識左or真心鐘意用閃燈先再買靚閃燈
唔洗諗 影星大一級已經差好遠
Zeiss 55.8咩價?
Hold左比人 暫時得返枝Tamron 28200
硬光有硬光特色,冇話一定差。婚攝要soft light 一定落sof box 啦,一係燈棒,向天閃果d 應該想sos 求救
發覺真係好多人唔識用閃燈
講起燈光 大家出街拍片會有啲咩方法避免個天過曝
因為真係好難學
機頂燈打出嚟啲光好硬好怪
其實分清現場光 同 閃燈就唔難

機頂打燈太硬不外乎係

1)落燈後個曝光三角變動令到現場光曝光不足,解決辦法就係習慣用M mode影相

2)好多時大家忽略左現場光色溫同機頂燈色溫有差距 。解決辦法就係閃燈落返色紙
有冇巴打知Sony啲積分換嘅Cash Vouchers 係咪每次只可以用一張?
機頂燈光源面積細係死症唔係較吓設定就解決到
除非本來諗住做spotlight直打效果
唔係都係落softbox/bounce算啦
最多600 好似係

無啲咁嘅事,唔好亂講
我記得最高應該係一張$900

買f/4 勁過2.8
買2.8比智商稅
買支鏡姐
成個黐線佬咁樣
Sony 大師講 wor
嗰頭死左件gm仔
而家又黎多件痴線佬
有得飛燈就梗係飛啦 無咪當補下光差
我都覺!
前排諗住試下夜間人像,平時都有睇 Muse, SP, 黎sir同其他youtuber分享,學下嘢咁,諗住理解到啲,點知影出嚟都係
景同人嘅光唔平衡,已經有前廉或後廉同步

諗緊係咪冇用腳架,相機setting問題,定還是支閃嘅出力大小問題。

平時係屋企影公仔就ok,出街夜景影人就好似難啲。
人地大師落哂腳燈飛燈 又softbox 唔同啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞