[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
而加個TN mon執相真係唔得有冇師兄有推介
平平地買部M系MACBOOK AIR
有睇PA279CRV 5萬幾有4k/144係抵玩出廠前又話有cal過
淨係識睇打機spec對啲rgb色域hdr冇乜認識

本身仲有睇緊sw272q/sw272u
睇落spec差唔多甚至差咗但貴咁多唔知差別喺邊
35 1.8 有咩好吹?
我都唔熟,睇返可能係額外幾點
1. 實際上更廣嘅色域。我隻Philips 27e1n8900其實都係得97-98 DCI-P3/ARGB,隻Benq睇review好似cover哂有突。
2. Uniformity,隻Philips其實未算好好,而太近睇垂直角度會有些少偏紅
3. 出廠calibration,不過哩個Asus都有。

可以再研究下,或者睇下有冇專家答到你。不過家用我覺得Philips隻OLED已經好正
最近由apsc 升級左A7Cii
進入FF買鏡無限輪迴

諗緊訂 sony 2850G 好定 tamron 2040 f2.8 好
2850G 好似一步到位,但價錢又足足差成倍
出廠時CAL 過無用
PA279CRV 用 AU 8bit+FRC panel
又唔支援 hardware calibration, 唔好諗

sw272u 本身係10bit panel, 16bit 3D-LUT, 又有 遮光罩

反而philips 果隻個panel 好似唔錯, 但想知佢係用咩方法cal, 係咪無hardware calibration
紫邊夠多!其實35 1.8同sigma 35 2,邊枝好啲?
好老實,要輕要細,外型,我都揀SIGMA 35 2
畫質就唔深究了
無錯
咩係 hardware calibration?
我自己買左隻Calibrite Display Plus HL去cal

隻 panel係絕版JOLED, RGB subpixel arrangement, sustained 250 cd光左右,覺得以哩個價算好靚,亦好啱做嘢用。係要做少少嘢去防燒印。
幾型 不過我揀左40G就唔諗佢了

銀頂配返銀底又幾型子
hardware cal應該會駁好多個source先有用
我都係長插desktop唔會駁其他嘢所以應該用唔著
一定係死馬
唔係搵食/追求極致
求其買隻真10bit一般都唔會死錯人
反正你啲色幾準都好
人地睇
部部電話唔同display profile咪又係有分別

如果有筆直
同等價位上OLED仲爽
我隻Philips 官網都係寫10 bit,但都係8-bit FRC,實際上分別唔大。

睇過幾個網,SW272U都係SW20,8-bit FRC。
咁philips 係無software 去cal?
用開LG 31mu97 同Benq sw271 本身有 software 跟, 插隻野就可以cal 好
就算隻無lut table, 廠既software 都自動寫user mode 唔駛自己較好方便

再好耐之前用samsung 同philips 果啲普通mon, 無software 跟要用colorimeter 既software cal 印象中係好麻煩同唔準

而家用緊sw271 個垃圾 AU panel 好易有印, 同綠色Delta E≥1 想換
無錯 其實唔係搵食都係自high多

不過影相本來就係自high
反而睇d forum, 話8bit+frc 都係引 Todd 果篇野
youtube 都有人話 B&H 覆呢隻係True 10bit
Delta E(avg). ≤1.5 賣USD 1600 應該係True 10bit
唔係搵食, 自己隻 mon 準咪得同覺得靚咪得
仲乜要理人啲電話同mon
Philips 本身乜都冇跟,我都係自己用colorimeter去cal。
佢cal完就自動apply,Windows reboot 都會用返,我覺得算好方便。

準唔準我都唔知,不過用隻meter validate返,Rec 2020 colorspace 個mode Delta E < 2 on average通常都冇問題。始終非專業Mon,我覺得已經算係咁。

如果想colorspace再闊,可能2024批新OLED夠光,可能表現仲好,不過我未望過哩方面嘅review。唔急的話,年尾定下年LG會有RGB sub pixel OLED panel,可以考試等埋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞