[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
想問問主要想影下風景or貓
70180g2 同70200f4兩支鏡點揀
有時對到個人但對唔到眼就會框住個人
例如塊面擰側咗嗰時
白川鄉預4個鐘會唔會多左?
Sorry,錯post
聽落你係唔想佢對左落個身度? settings好似有得教剩係對眼 同埋你小朋友好好動?
用緊a7cr 影人比較少 影動物又冇話成日唔中 同埋我用afc + focus priority 可以參考下呢個settings:

(汁: https://mirrorlesscomparison.com/best/mirrorless-cameras-for-birds-in-flight/#rankings)
但呢個係影雀嘅 真係拎個參考再自己試試改下settings
係咪用緊zone focus?
試下expanded spot,我覺得會少對啲對錯身
室內f4影動態有機會唔夠用 仲要睇你係咪r機 r機室內影貓要去到ss1000 or 1250先有信心唔blur 如果唔係r機 ss可能800都夠之後再拉高少少iso搭救勉強可能夠用

但係新呢支70-200f4真係好好j 如果唔係真係要成日用到f2.8真心係一支好鏡
但正常擰返個樣面機果時會好快轉返追眼 除非好暗
expanded spot嘅話最好開埋tracking
唔係要追住個人郁

不過影人得一個嘅話 用wide多數冇問題
係 a7rv反應都算快
我有FF
APSC定位就係副機
咁樣18135就更適合
以套機2600呢個價計
咁a7r4呢
都好啲。

考慮緊 領頓,萬得福 同 Samurai
屋企冇位 新買咗最細15L Samurai
放A74 + 2470GM2 + 50 1.4GM啱啱好
影人像相,係咪點都應該買番支機頂閃燈?有閃燈同冇閃燈會有大分別?
齋TTL 已經覺得係兩個世界
基本上都係戶外影多 就係見都差唔多價錢但光圈差咁多 不過我又少要用到2.8又有得加增距玩
戶外影見有啲人50mm都夠用 同埋70-200f2.8要考慮下係咪真係有動力拎咁碌野出去 2.8同4差一級啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞