[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Lossless compressed RAW係14
lightroom import有得較preset套邊個profile
可能你有set到
返去再睇下
其左套左冇咩野

只係套完再套先發看唔對路
長焦又低光挑戰相機性能仲要R機
我理解佢係問緊 uncompressed, lossless, compressed 三種raw
我諗個命名搞到個討論好亂。我冇理解錯嘅話,
Compressed raw = lossy =12-bit
Lossless compressed raw, uncompressed raw = lossless = 14-bit

至於Lossless compressed raw會失真我就冇聽講過。
想問masking 係咪即係lightroom 笠個preset咁樣?

同埋睇到上面關於raw
有冇方法將相機個setting 係lightroom套埋入去
因為係圖庫先見到個相機setting效果
到編輯就純raw無相機setting
-到編輯就純raw無相機setting-
CC/電腦classic有個描述檔揾得返,但係raw所有數值歸零
冇問題

直接過落電話,光暗& crop,出得
最後一行就唔好拎機啦
演唱會係得前排先會影到糖水相 咁細光圈影出黎同第一行揸iPhone影差唔多
前排買左有個鬼佬出嘅pp film simulation 簡左幾個想玩嘅未得閒出街試
見最後一行樓梯位無人又野阻先想試下去到盡會點

結果都係下次買前D用50400影算鳩數
想問下星際買水貨邊幾間信得過?
新手剛入坑 依家買Tamron 28-200是否不理智
本身有無用開咩鏡

早佢一個月前嘅70180 已經出左g2

而呢枝28200都唔缺捧場客,可能可以觀望下會唔會出2代
心思思想入坑買部Sony AC7ii
現階段Budget有限想一鏡走天涯先
主要想日常旅行影景 食物 精品玩具 唔太影夜景
買Vario-Tessar T* FE 24-70mm F4 ZA OSS係咪最好嘅選擇?

多謝各位師兄解答
新手賣a7c2。配20-70 f4 定24-50 f2.8
還是買kit鏡玩住先
主要拍街,生活照和鸚鵡仔
呢支咁舊應該唔會諗啦
睇睇2070g
A7c個價跟pricehk準唔準?
咁師兄2070g同2875g2 呢兩支點睇
睇你對光圈同wide angle 需求分別係幾多
旅行街拍係唔係越wide越好
唔係焦距問題可以拎部iphone試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞