[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
呢支鏡尸28會唔會好窄?
我平均7成喺風景3成人像
同埋未用過副廠鏡,見D人話對焦防震都會差咗
apsc 有600mm 仲要2400萬像數
放上ig 可以再crop都得
我覺得新手自己影野…
係攝影技術層面上唔洗比自己壓力
乜都試乜都影下
唔好將器材封塵就得

玩左一排先再上網睇返理論
會好過你未掂過就睇片

仲有溫馨提示…
學閃最多立雜嘢買
例如soft box..color gel…燈腳
記得開頭買平果啲就得…

因為當你學有所成果時
背後就會有一堆唔知點解買左既parts

另外打燈貼士…開頭可以試用TTL影keep住個成功感
之後慢慢轉m mode同加多支燈
唔敢影人既屋企影模型同公仔一樣練到燈
睇題材,不過通常唔夠24同28都會唔夠
對焦會有sony新鏡咁好,但唔會話係差到另一回事。
防震就應該呢支同gmii本來鏡身都冇防震
應該都係睇機身
影景唔一定要wide既,要wide 可以平價買支vitrox 20 2.8
其實聽過有個都市傳說
啲人開工婚攝run and gun都係用TTL係咪真
manual就留返studio先用
我trade 左做r5
對焦會唔會好慢
撚過135 慢到
其實定期剷raw咪得

除非你間唔時屎忽痕再執
我得6000分,換唔到靴蓋,遮又換晒
間中用TTL我覺得OK,全日用既話我個人覺得唔好
室內走位光差變化大,上一張ttl ev打左+0.3,下一張+-0,再下一張如果-0.3
咁執相時根本係玩緊自己
當然,我唔知而家既人會唔會care,因為見有d"新式"婚攝standard燈都唔插

但我仲做緊婚攝果期,身邊就無人會用TTL做主力(果批人而家好多仲係十大婚攝)
我果時打左4年都係用無TTL既TT600+機身全M咁影
正常影到咁上下,行到咩位最多試1-2張相就較好個setting
但某d情況用TTL未必係壞事,一啲光暗變化大又一瞬即逝既moment咁我都認為TTL係可接受同合理
淘佬唔同款,但好似仲靚啲

我都換左一個sony蓋,聽職員講半日換晒
A73補12000換CR抵唔抵屌
正常行路速度OK 影sport/高速跑狗唔得
A73得5000蚊咁少咩
好似水貨真係有交易
2470Gm2
百老匯做緊13790
如果要埋佢個恒生回贈當減300,抵唔抵
唔買水貨啦
呢個係門市問價?
今日去左九龍灣德福兇宅問支35 1.4gm 無特別價平 諗緊跟佢買定sony store買好
最近想換另一枝旅行鏡
本身用緊24105配A7R4
如果轉T28200好唔好
長知識
不過我覺得閃燈m mode最難
係好多因素影響正確曝光
光差 順光逆光 主體距離 焦距 光圈 ISO全部都要諗
同埋唔同燈嘅1/1出力已經唔一樣

例如event啲會場入到去
識自動波較部機m mode f2.8 1/250 ISO400左右再微調
但閃燈真係冇idea開TTL影一陣睇住佢測光出力由1/32至1/4都有
心諗咁短時間m mode要較咁準係難

同埋唔知我唔識用定點
https://helpguide.sony.net/ilc/2230/v1/en/contents/TP0002887778.html
Exposure Effect較Exposure Set. & flash係完全唔準
見大家講開閃燈 想搭單問吓Sony機係咪無方法用返以前單反年代嘅閃燈 因為有支580ex唔記得一代定二代仲喺個防潮箱度
我連ttl都唔係幾識用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞