[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
如果A6700 同 A7CII 比較一定係A7CII 抵玩D
BODY 重量一樣但係影出黎質素一定有分別
如果APSC 我覺得比較性價比高D 反而係中低階/上代中階機(如zve10 a6100/a6400) 抵玩d
不過有錢梗係上FF好啦
如果用NEX/A5XXX 系列同FF 比就真係差幾多
依家APSC 越出越重,FF越出越輕
個分界線已經去到好模糊
依個時間好難令普通業餘人士買APSC而唔係FF
24-70 F2 真係好撚柒大癲
旅行都方便好多帶少支大光圈

已經有GM2 都必轉
Thanks 各位巴打 諗多咗陣同睇完上面道慈條片, 我都係 照跟原定計劃a6700 。 主要budget 問題a6600又舊左d, 應該都係入住支18-50mm 玩住先, 始終未玩過數碼相機,覺得自己未必需要上到FF 。 感謝各位巴打解答。 另外想問有冇sd卡同副廠電推介? thanks!
如果出到黎支鏡超過1kg 就難講
相信sony
in sony we trust
有無巴打用緊或者留意過 Samurai 呢個牌子?
我見佢36L 個size 幾fit ,但又好似無乜人講過。
估應該同35-150
70-200差唔多重
呢個spec,如果做得又輕又細的確係好吸引,但肯定好貴
預計都係兩三萬呢啲價錢
請教下
用緊a7c2 +70-200F4 II +龍仔28-75 g2

主要影小朋友 , 但係發現好多時都唔中焦 (已開眼部追蹤) 好似無乜太大幫助

用咩對焦模式生較適合? 謝謝
我反而想要18-135多D
APSC三支夠晒
SIGMA 10-18, SIGMA 18-50, SONY 70-350
AFC?
off topic問下 影小朋友咩時候會用到70-200咁
支kit 18-135 好似都不錯?咁啱睇片見有人用 ,巴打建唔建議買kit
用緊呢隻90升,之前我36 升都係用佢地

冇咩大問題,係隻藍光睇落有少少un 眼
小朋友仲細 …用支長鏡70-200 唔洗企到咁前影佢…
唔中焦定快門唔夠快?
A7c2 eye tracking 應該都算sony最高果批
佢玩緊公園 唔想追住佢跑嘅時候
嘩!個藍燈一定長著ga?
咁要再諗諗
唔係長著,開箱時方便你覺得暗自己禁出黎輔助

係我覺得正正經經白光會簡單d 姐
我見半按快門制時 綠色對焦框唔係對住小朋友個面 ,會對左個身
而eye tracking 就追緊佢隻眼

唔知係咪setting 唔岩 ?
我揀左連續對焦呀
係咪afc 但掂到個mon 變左連續對焦個身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞