[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
手感操作,r5
輕便,cr
睇你自己著重咩
有個奇怪問題想問用緊A74同A7R5
睇緊兩支鏡 1020G apsc 同1635G FF

因為A74拍4k60會變apsc mode
A7R5用apsc 鏡會有26mp

如果重量優先係咪1020G都夠玩?

我已經成手FE鏡 所以唔會買部apsc機
純粹呢個焦段諗住買黎拍下野 橫掂4k60會crop
係咪揀1020G都係一個好選擇?
你用黎拍乜? 如果冇乜特別需要輕而且會拍片/連拍a7rv會好一大節
好耐無睇器材,最近先知有支24-50 f2.8以為都會貴,但最後定價只係接近9千
本身自己有24gm 同85gm,無變焦鏡。想請教下建唔建議放左支24gm換24-50 ?
2450 屬於G鏡唔係GM
BTW 定焦變焦個用途好似唔同,巴打你身痕定覺得咩
驚你放完換完又唔啱心水
其實都係身痕多,見放左支gm補少少就有支cover 到多少少range 既鏡感覺上用途好似廣泛左,24/50影景/人帶景都好似方便d,而加身力唔夠好,旅行拎24+85出門行耐少少都會累,支85係好sharp好靚,但出動率唔太高,有時拎出去一日都用唔著,但唔帶出門又驚想用果時無得用。
電我用smallrig,感覺襟過原廠
呢度係咪冇咩人用a7cr 感覺有d雞肋
諗緊想買第一部FF睇緊佢
咁不如放晒兩枝換2470gmii
期待
其實真係咩都會影 最主要想upgrade黎遲啲去旅行影靚相景 人 片都可能會
同埋用到6100萬像素 A7CR得一個卡槽係咪索係會唔夠?
買多支50 1.8或55 1.8好似好d
不過定焦同變焦難比
其實我經常都有個迷思 點解無廠做隻細d嘅Flash

爬文見到cpl鏡可以消除水面反光
想問下圖呢類 石材反光得唔得

見仁見智啦 問就夠用 我都只係用a7cr
你係咩機upgrade上黎?
我本身用緊A7iii+tamron 2875 F2.8
其實有 fuji都有隻類似咁嘅燈仔 但係應該就唔算好實用
btw 我上面講都係用緊長著燈 not flash
Ching你影咩多? A7CR體驗如何?
印象中會減到少少 唔會完全消除
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞