[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
換cr都叫做升級合理啲
部機唔係佢地用係你用
你試完覺得使用體驗有上升
換機其實唔洗理人
得即係已經有答案啦
換~
我又用唔著雙卡 影動物相a74成日out focus
A74轉c2有咩問題
想細部d 咪轉
記得你用50.2影隻貓好靚,升埋做A7CR都應該值得
唔知會唔會唔值嘛
依家trade都唔洗補錢
我都係得閒post ig 咋所以唔洗去到咁高像素
本身手上堆鏡係細枝輕既可以
如果唔係既話 到最尾輕又輕唔到幾多
唔講D咩EVF雙卡之類既
剩係手感都輸勁多
我隻手冇咁大隻呀所以想試下揸唔揸得哂
我啲鏡都係重不過係有時出街帶埋隻狗 好似輕啲舒服啲
一個人要孭埋放狗啲野仲要加相機 我男朋友唔識影相
我反而想問a7c2換a7rv會唔會好不智
輕巧得濟 對我黎講 硬係覺得頭重腳輕
唔好話70200 我自己用50.4gm都覺得比例好唔協調
頭水買送v90卡,未經歷過lag機情況
無拍片,主要單張影,偶爾連拍十張內,連拍完再影都無試過疾機,死機,變慢之類
你本身有m鏡係手嘅話,買多個環玩下多個選擇啫
我都有用lm-ea9駁支35 apo玩
x2 我影貓都間唔中開連拍 都無問題
Why not both
Keep住a7c2
黎緊會出A74
諗緊龍仔28-200定係28-75

平時影開景多,間唔中影下飛機
28-200上網睇過REVIEW好似係ZOOM得遠個質素會冇咁靚

呢家SONY A6000+18-55+55-210

如果買28-75就會用番55-210/買支50-400
但28-200又好方便唔洗換鏡
如果A74轉APS-C MODE係乘1.幾?

THX
a7cr都成日out fo 我本身用fuji 入sony坑係想試下係咪af真係好好多 但so far覺得同我部x-s20差唔到好多 可能要上a9iii先有明顯改善
用連續對蕉焦?
邊有錢
我用A74都極少out foc,或者可以check下啲setting。

我多數用expanded spot + AF-C,focus左target,再移動相機去構圖。
1.5 得番14m像素
或者咁講 我係bias左少少 佢唔係成日out fo, 但係我諗住轉左過黎係一啲之前fuji會易甩嘅位sony會追得到 例如隻貓向住鏡頭跑呢啲shot 個feel係佢af個frequency唔係好夠
我用慣係zone track afc + subject detection
28200 都出左一段日子,我覺得依家買佢,好可能無耐就出G2
本身2875 同70180 呢2枝都出曬G2 嘅時候
我覺得下1/2枝G2 都係佢
買住2875g2先啦
差咁多...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞