[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
12-bit佢應係講緊lossy compressed raw,做10fps連拍得lossy compressed raw揀。
原po冇問lossy compressed
話說c2 連拍 記憶卡上v60係咪好D?😟😟😟
V60 10fps做到4秒左右,可以望下Sabrent rocket V60 256GB,會快過同級其他V60。
見Kingston v90 card 256gb好平
咁無需考慮V60
買咗枝福仔40mm 一排,終於得閒又有陽光拎到去玩
用慣咗啲sony鏡,呢枝散景睇落好"特別"
全開soft似老鏡,收下光圈又sharp晒,一枝鏡有兩種體驗,幾抵
想知trade咗幾錢?本身都想換a7cr
black mist 1/4 買nisi好定haida好
定巴打仲有其他推薦
我trade二手咋
咁即係放咗幾錢?
我唔洗補錢呀 你預你放13200左右 星際價唔高~~
影星起碼1.4
我都係買咗兩張v30 256gb,各自影晒raw + jpg, 放心好多,有時唔小心del 咗第一張,都有第二張可以當垃圾桶搵返
入完之後用一排-->啲相無乜特別,用手機影都得-->退坑
影星唔係咁易㗎,第一要夠wide 第二要大光圈1635gm 先叫勉強夠
a7cr 1.01升唔升好?
望下官網up d 咩
正常都升左佢
冇一支鏡做得哂你上面嘅野 kit鏡就更加唔使諗
唔執相用sony會玩唔夠1個月就退坑
我估相機影raw 都係差唔多,始終iphone android 影相本身已經自動執過晒,灰天都可以變藍天咁滯,對新手嚟講可能有好大期望值落差
所以建議新手一定要入枝大光圈定焦(其實1.8已經夠)
起碼即時感受到個分別
保持到個熱誠
大光圈定焦、或者F2.8 standard zoom 都好唔錯,起碼影出嚟嘅嘢就咁睇都同電話唔同

又或買支長炮感受下電話影唔到嘅嘢
其實用fl in都好左好多
我都係最近先發現
A7iv個價都幾硬淨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞