[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
A7 c ii, 入門級閃光燈有冇推薦?
我重度使用😂
事實影raw直出色彩討好度衰過手機
係,呢度係好多新手買咗機之後期望嘅落差

網上好多作品其實都用lightroom 等執過佢地會expect 買咗機會影到咁,但事實上出嚟飽和對比都低
影相都係鍾意正正經經用相機影,手機相感覺點都係假假地。
咁都唔難 用住LR auto tune先
再慢慢學埋執相
肯買LR 用已經係好好嘅第一步
想問下點解明明之前我係Mac嘅photos開到部a7iii嘅raw,但轉左a7cr之後啲raw全部都係白色圖,睇唔到嘅?
低光相機優勢先明顯
上twitter睇event會場影啲相
唔好話電話 apsc機都唔係好得
唔做HSL唔玩color grading唔落mask
拉幾下basic adjustment同curve效果已經可以好唔同
依家sony raw 係咪會食左FL PT 呢d camera profile
RAW 就係RAW, 唔會有FL NT PT 呢D 野架喎
要直出有呢D 風格要JPEG 先得
見大家講起raw同jpg 想知大家非raw用jpg定heif
依家個情況係我用lightroom開
就好似幫我套左本身影果時個profile

如果用windows 個photos app 開
一開波係show 張食左個camera profile 果張preview 相
放一放大先變左做原本raw既樣(姐係灰灰地)

所以我諗緊係我set 錯野 定係lightroom 好醒目識得食左個camera profile 先
我用HEIF,喺電腦有時會唔方便,不過iPhone睇到所以我都照用。
raw + hif

但hif 係有d on99
張縮圖preview 係有時show 錯rotation
然後噤入去就出正常

開icloud share album 就其他fd噤入去出唔返岩既rotation

另外就係hif 唔可以用android 個ca 過相
A7R3+ Sony FE 200600 + Sel20tc

影演唱會,影完隻手震到
買枝單腳 如果畀入
唔係 lightroom唔好簡adobe 要簡返相機profile
如果用fl / in 影 係lightroom會出返黎 再自己微調
唔係有時 係default橫倒 我直倒影貓 之後相機過相去iPhone全部都係打橫
同埋有樣唔方便係你唔可以直接airdrop比人 要edit過先得 你可以喺Android試吓呢個方法
你條link compressed raw, continuous shooting 寫明得12bit 喎
下次真係要一路影一路做gem咁
紅館同九展正常得

亞博同會展唔好話腳連機都唔係入得
[member]
屌,炒撚左

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞