[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
Download一套dcp,一秒變富士provia
2470gm2勉強得嘅
24 2.8又未到完全影唔到
星星唔會突然唔見左既
試左手頭既鏡影左先
然後唔夠wide 咪下次再補

除非你去影嘅果個前景已經不復存在/面目全非
做要起碼係50/85 呢d 焦距
新手用24 35 呢d 應該挫敗感max
上面話最少1.4
遲啲就變成冇tracker唔使影
成班on99
外國 天氣好
一張過都好過香港地疊相
人人一支14.4 先係影星入門

支14mm GM都要收埋
有冇dcp推介?
我而家用緊mobile01台仔整既dcp, 但因為已經冇再update所以我唔敢換機
如果你對顏色敏感嘅話,應該睇得出Fiju個Firm Curve真係無所取替,無論一秒定一個鐘都變唔到。
暫時呢隻用落OK,不過只係當Tune色,自己要再執
https://theclassicpresets.com/products/the-classic-film-presets-2021
係喎GM都係得.8
.4得bigma有出?
影星唔係聞相呢支都ok
唔知佢影星嘅比例幾多
可以玩下DxO Filmpack 7
免費試用三十日
Masking易學難精 用得唔好會搞到d光線好唔自然
有冇人用開Sony個custom photo profile直出
其實影星係咪買手動鏡都夠做
對焦都係無限遠應該唔洗auto focus?
可以自己用software改dcp嘅機種,唔難整
我主要用fuji provia 同fuji pro neg hi
影星一定係手動,自動好難對得準
曾經有排好鍾意富士classic chrome隻色,走去搵啲聲稱模仿cc色嘅presets嚟用,又跟啲youtube教學去執

後尾發現頂多都係某啲光線場景下可能做到近似效果,其他時候大多數都模仿唔到,就明白想要富士色都係乖乖地買部富士用算
其實係
相用sony會玩唔夠1個月就退坑
淨係聞相能力同自然程度,手機已經輸左先
主要係好多人未買機前都以為有部機加支鏡就可以影到網上面啲人畫面又清、光影又靚嘅相,但結果唔執嘅色調普通仲要可能對錯焦、手震、用錯光圈等等最尾發覺都係手機㩒個掣就tune 好最方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞