[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
16-55同18-50搞咩
我都係睇緊呢2支
用緊a7cii
想知有冇其他ching 比到意見
我以輕為主
都仲1516緊入多支定焦
40 2.5 OR 55.8 ZA
40G靚仔過佢
呢枝好似仲要係$999
1655出街用,用2~3個鐘都ok,去旅行揹全日就差啲,所以去旅行就買咗1850,不過wide又唔夠wide,tele又唔夠tele,旅行返嚟就同朋友買咗佢枝1680...宜家轉會,猶緊留邊枝
我會留枝16-55 不過我冇覺得支野好重 同埋又會用到個f2.8 但呢3枝又真係是但留一枝都ok 睇你似乎係需要個焦距多過個光圈?
利申: 本身就剩係得枝16-55
70200 呢個焦段 你地會揀F4 G定係支F2.8 Gm2
雖然價錢差好遠
F4細支啲又有macro
cr用家
20-70,70200 F4都夠用
見佢display配35.4 GM 好似幾輕便
會唔會諗埋Tamron 70180G2?

主要係AF差Sony 70200 F4 GMarco 少少,其他方面都會好過Sony嗰支F4,畫質近乎追到70200GM2。

我自己用70200GM2,捨得買亦係個唔會令你後悔嘅選擇。
師兄辛苦曬你琴日嘅解答,最後應該想揀A7CR,留番啲budget upgrade枝鏡同SD卡
鏡黎講其實係咪都係配番2470 gm2好過用Tamron?
你考慮得GM 就買GM
因為本身有枝Tamron 2875 2.8, 諗住換a7cr, 諗緊使唔使換埋支鏡
快啲出打冧原廠個價,收二手
買完部機

用落唔夠咪換鏡
哮喘病咪MF囉我拍片都好鍾意用35gm
你不如上網搵下g2同gm2 d相比較下
睇下自己分唔分到,同覺得對操作上有冇不滿
再諗換唔換
本身有就補焦段好過
發覺唔夠用或者錢太多就去馬ok
補左4mm wide
補枝20-40仲好玩
感謝師兄們指點 再research下先
配40G,真正輕便
大光圈定焦本身諗緊50 1.2定1.4好,依家等埋sigma先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞