[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
咁真係唔知,望過下官網又冇好似冇講
不過哩個價,我非專業用真係揀唔落手
想問a7c2 用sdxc

小朋友、動物影相,想可以拍下片

V30,V60,V90邊種其實夠?
Thanks
下個月去名古屋
淨帶支35150定帶埋1750
會去白川鄉同立山黑部
好似1750岩用少少
35 150 都重,帶埋1750 都唔驚既
都係
本身都好重,唔差在支細野

上支帶左支腳架,無用過
終於Upgrade咗CR
諗緊枝1635 可以當55mm用
開Super 35都仲有26MP
兩次都帶
35-150 係山上影返落去幾好用
係村就17-50
啲廠8bit+frc成日market做10bit好難分
雖然網上睇話唔放大到500%係睇唔出分別
理解中主要係暗位會差少少,但比起以前6-bit FRC上8-bit,8-bit FRC上10-bit個分別應該細左好多。

一萬以下True 10-bit Mon 應該冇咁濟,而俾到一萬我點都會揀OLED over 其他spec
講真D相九成唔係放ig 就放fb
仲有通常睇完就算
而且無兩個mon拍埋比較
人地都唔知佢偏定你偏
話雖如此,之前我隻VA mon 就係差得太緊要,手機睇完全唔同色同光暗,我先的起心肝換哂啲Mon同colorimeter

一模一樣就冇可能,不過差距細返啲,尤其係俾返相朋友真係有些少用
1750個支其實旅行真心好用
又輕

決定帶哂兩支

50.4應該唔駛啦
今日去撚咗幾吓sigma 500mm
真係輕得好交關數字上重啲但同70200gm體感差唔多
最驚喜係手持快門慢到1/30左右都好sharp
不過個front element搞到鏡頭前面喇叭咁睇落少少奇怪
Sigma 個新防震係勁過Sony自己鏡,真係handheld都用到下。
支鏡幾時有貨
v60 夠晒砌
等佢萬六我都換鬼左200600去
我反而等200600 gen 2,不過可能係有生之前年系列
萬六即係marked price減三分一
可能只係因為我悲觀。。。
等返兩三個月應該基本
sigma有啲其他鏡都停咗新單
掙扎緊用2868定佢
A7CR咁快官方價都已經減
都係睇你個人要求
有錢 會睇邊角畫質 輕便 -> 500
平 要用到zoom 會駁tc/用緊a9a1會連拍 -> 2868
理解大概係咁

2868防潮箱放唔落應該唔會諗
當然佢出二代整細支啲就值得考慮
請問有冇電子防潮箱介紹,出面好多牌子怕中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞