[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
老實唔太怕重嘅 但係一諗起支50.2仲重過支24-70gm2有少少奇怪 同埋價錢上貴50.4一節唔知係咪值
拎嚟影乜先
個人50.4搭機頂閃多 再重真係唔掂
印象中50.2係多嗰1/3stop同兩個摩打 畫質其實好貼近
自己眼殘睇錯左24-70
如果你平時都少用 咁換都冇問題既

不過我都係鍾意20-70多啲 方便好多
其實唔係串你,不過真係要搞清楚自己鍾意wide鏡,還是長焦影特寫

好似呢度有師兄旅行鍾意用50400, 但又有人鍾意1635
唔同焦段光圈冇得比,比就同nikon、canon兩枝比

我自己就好膚淺,純粹想要大光圈,有大買大唔洗之後心思思
反正枝50.2都冇咩邊方面係輸50.4,接受到個size就冇嘢顧慮
50.2 要輕你用富士咪得
有富士喇
唔想再做狗
所以買50.2唔好爭少少
兩支我都有睇情況用
新手想出部機影下相, 主要旅行用,
諗緊a6700 or a7cii or x-t5(菲林模擬幾正)
以重量考慮, kit set SEL2860 or 24mm F2.8 G 夠唔夠用?
買sony既話想要底片模擬係唔係都可以自己執相?
我入左50.2再換50.4 真係重量上面爭好遠
真係輕好多
我係A7R3掛1635PZ
A7C掛50400
兩支一齊用
1.0未update過
6700 同xt5係apsc
A7cii係ff你講個兩支係ff鏡
如果只係為wide多4mm買多支24定好似怪怪的
唔知點為之夠唔夠用,kit鏡一律唔推。
如果只係日常記錄生活其實可以考慮sony 黎緊出個支2450g f2.8 一支過
如果只係普通日常、旅行影下相,3部機都完全夠做,揀部合眼緣就OK

sony機有個叫creative look嘅嘢,即係sony版嘅菲林模擬,可以機身直出jpeg,或者影raw的話,可以係Lightroom後製時套返啲creative look落張相到
f/1.2同f/1.4好似差半級?
影人 影貓狗 有時低光會用到 所以都想可以盡大光圈 但係1.4同1.2係呢方面應該就唔會差好多
其實如果只係記錄生活
對顏色唔太敏感
Creative look 直出嘅顏色係咪都可接受?
其實想知畫質上係咪差咁遠
50.4全開光圈好似紫邊好嚴重
如果咁我寧願唔換
20-70彈性大好多
終於有update
佢個突然rrstart問題真係好困擾
試過幾鑊喺相機入面review相/片
突然死機restart
跟住炒咗死機前review緊嘅張相/片

好在插雙卡有backup
20-70 旅行真係好好用
定買埋24-50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞