[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
呢枝神鏡 柔 立體感 色靚
同埋3xxg 好輕 唔追求1.4 其實F2好夠
缺點係近拍縮光圈
之前睇mobile01 有幾位大神都推
我都係睇mobile01見有人討論 d色好合眼緣
但大圍好似冇咩人講
點睇sony機用新出果枝nikon 28mm-400mm
用唔到
一皮野50mm已經f5.6,200mm就f8
nikon版d ching都唔buy
唔係想踩n牌
但覺得成件事係設計上有啲缺陷
太大貪想天涯鏡由28mmcover到400mm
但50mm已經得返f/5.6
去到200mm開始已經得返f/8
枝鏡又冇專登做防震

變相局限咗係係長焦就要細光圈
但長焦安全快門又唔可以太耐
局住要推iso
除非係好夠光 如果唔係好雞肋 我估200-400mm依個焦段應該都係放係度擺嘅多
Super zoom最常用嘅打雀/演唱會 又唔會適合用依枝鏡
如果旅行嘅不如買返24-200好過 多埋wide果24-28mm 仲要光圈大啲
支鏡有VRsuperzoom點都要有取捨
400mm f8直徑都要有5cm
支嘢定位日光日白旅行鏡一支過ok嘅
低光就換支定焦算
旅行鏡真係需要去到400mm咁遠咩
不過原來係有VR咁都好啲
400mm係咪要用腳架先得
原來枝28-400冇防震
萬里無雲鏡
我搞錯咗 有巴打話有vr
用左幾年 好鐘意
好萬能
係得f2無咁開心咁囉

我發覺我用嘅鏡頭post 除左支40/2全部都無人講
係咪我玩得太冷門

除左焦距 對比過同35.4GM有乜優劣
諗緊呢兩枝二揀一
咩情況會覺得F2唔夠用
當你想要錢景深果陣
我又未用過35gm 唔太知
但我覺得支嘢對手係40 2.5g多dd
賣左, 純粹覺得太大支(size) 唔係重量, 用番三陽支35 f1.8 加塊黑柔 , 建議35gm 都可以加塊試下,始終f1.4 差好多

bastis 色水就兩睇,我本身後期都會套present 改色
想問xavc hs 4k格式影片係咪唔可以經creators app 入iphone? 唔知點解有時佢會比我剔 有時又唔得?

有時會成功入到:

有時唔得:

呢支係 Nokton 40mm F1.2?
40.4 classic
想問 Sony機身係咪有行貨就買行貨 唔好買水貨
另外部機加埋20-70 F4 鏡會唔會好重?
如果純影風景同食物有冇話邊支輕巧又細嘅鏡可以推介
20-70 F4都重就得番1.8以下定焦用得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞