[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
如果a6700得支18-135
想買支大光圈wide angle prime鏡平時影下室內/夜景
應該買11 f1.8 定係15 f1.4好啲?
影貓狗多同埋之前有部機配餅乾鏡會影下fd子咁 其次先係風景旅行相 e+部a7cr買完之後主要都係影貓狗 我覺得夠用

我本身係用開fuji機之前係fuji個post有分享過下:
[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (96)
https://lih.kg/BHGFORX
#412 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
唔該曬師兄
睇下睇下 換完body可能又要換埋鏡 又要換埋卡 真係深坑
70180 sharp啲 加 大光圈

但50400 就可以有8倍zoom 好爽

利申本人為50400持有者
呢句comment 好熟口面
人在日本
貴過港水
Tamron 免得過都買行啦,有乜頭暈身慶都有5/7年保
一闊三大呀施主 同樣道理你再上high end機唔只部機貴啲 咭又貴啲 你本身用咩機?
呢度有冇巴打用A1 打雀/影高速野?

依家揸緊A7R5 + 兩張CFA tough 80g,諗住入多部A1 打雀

諗緊應該買多張大d 既sony tough CFA 定買其他廠,見其他廠大容量卡個價都差幾遠下

非開工用
有d鏡差價大
70-180 行8千幾
水 5千幾
本身a7iii 加枝Tamron 2875 F2.8咋
我之前係apsc上fullframe所以有啲誘因嘅 a7cr有個kick位係佢係r機61MP 但部機本身個定位又接近返入門 似乎就買GM鏡先發揮到佢個61MP senor 但同時就好似勁鏡配雞機咁 唔識點講
水五千幾咁平咩?
我見七千幾
sony po都唔少人用
不過高像素一闊三大,諗真啲先
利申:cr用家
SP 用緊
https://www.sonyalpharumors.com/leaked-first-image-of-the-new-sigma-50mm-f-1-2/
This is the first leaked image of the new Sigma 50mm f/1.2 lens!

A couple of more details:

Lighter and more compact than the Sony 50mm f/1.2 GM
The size and chassis is about the same of that of the Sigma 50mm f/1.4. But filter diameter is 77mm instead of the 72mm.
The lens aperture has13 blades (50mm f1.2 GM got 11 only)
More affordable than the Sony
Comes for Sony E and Leica L
Announcement within two weeks
Here is a near accurate size comparison with the Sony:

如果size同50.4gm差唔多 好吸引
完全明你嗰種感受所以我都諗緊如果我想upgrade個機身去A7RV,可能又要配返支靚啲嘅鏡
識馬應該係made in japan?
謝謝巴打
70-200 f2.8解決哂你既問題
支Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS
抵唔抵屌 好想打雀
失去先識珍惜
買咗50.4 無耐,如果做到同重量真係會想換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞