[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
影星2.8都唔係好夠喎
個人推薦sony 20 1.8
想請問鏡頭相機呢啲買水定行貨嘅差別係咪都係保養問題?
係,騰龍一定要買行貨,水貨俾錢都唔整
岩岩trade左部74換Ac2
手感用落都冇太大問題
可以有更多動力出去影相
師姐好快手
raw 係for 之後慢慢執 jpg 係for send 住先
兩張都raw+jpg最簡單又唔使驚死卡唔見data
So far 都好好彩 未試過死卡或者有異常嘢發生
同埋jpg佔好少mb 如果只影raw過唔到落手機
另外電腦睇jpg簡相 再慢慢執影得好既raw
而家FL IN檔直出都唔差
咁嘅話一張卡都做到

隨影越玩post越覺得masking博大精深
同埋其實uncompressed lossless compressed 爭幾遠?
冇分別 電腦開file要uncompress耐啲咁解
咁有兩個卡槽兩張卡的話,分開咪方便啲
緊係啦 再耐啲我就孭到肩周炎
我反而覺得A7c2好揸手 我隻手冇咁大
頭先用50.4掃街都好方便 冇手攰 一路行一路影都冇問題
請教各位巴絲,小弟部a74叉電位個蓋好似合唔埋(閂埋蓋之後唔平)咁係咪有得拎去整

肥花買機時買埋 屌浪費左2舊

好彩索尼積分到期350換購到
拎出去影相的相機 先係好相機
其他都假
外置差電副廠又係用2次壞左
影星20mm 唔夠
點會無分別
Sony Lossless 一樣失真,但無 uncompressed 同compressed 之間差咁明顯
網上好多測試同youtube有講

compressed raw 連拍仲要得 12bit

如果要聞相自用, 特別係好似影星要後期大執就用 uncompressed
但如果出job 啲相,交功課比客就算, 就 lossless
分別實際上有幾大?
睇過下lossless compressed,應該同uncompressed一樣,而lossy compressed就差少少,只有好極端情況下會見到個分別。

至於12-bit/14-bit,實際上例如A74 sensor最盡都未出到12-bit dynamic range,就算得個file得12-bit影響應該不大。
唔知佢用邊部
ILCE-7M4 / ILCE-7RM5 / ILCE-7CR / ILCE-7CM2 / ILX-LR1
全部都係14bit
https://www.sony.com/electronics/support/articles/00229990
同埋呢度講
https://www.sony.com/electronics/support/articles/00257081
- Lossless compression is a popular format that allows you to reduce image size without compromising on quality.
- A lossless compressed image is processed by post-processing software and the data is decompressed like a ZIP file. Decompression allows you to expand the compressed file back to its original size.
實測係點就唔知了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞