[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (129) 傳24-70出到F2

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
1.4 唔會後悔
Sigma 50mm f/1.2 lens specs:

38g lighter and more compact than the Sony 50mm f/1.2 GM (Sigma weights 740g and the Sony 778g)
The size and chassis is about the same of that of the Sigma 50mm f/1.4.
72mm filter size
The lens aperture has 13 blades (50mm f1.2 GM got 11 only)
More affordable than the Sony
Comes for Sony E and Leica L
Announcement on March 26 at 21 Tokyo time (that’s 13:00 in Berlin and 8:0 New York time)
1635gmii(指會員)有一排身體虧
都係推人28200
條友一時一樣睇佢個排派唔派膠
28200勁在28-35有2.8
35-70個段都仲有f4
只論光圈唔輸蝕比大小三元好多
(而且你支apsc1680咪又係standard zoom個段
咁唔重疊咩?)
2070好d
細支d新d
同多wide好用d
最近去左旅行用28200 夜晚就大光圈50
性價比好高 唔洗帶咁多枝鏡
熄左觸控操作佢
唔記得係專登set定default 我部機係影相果個mode撳個delete掣可以disable touch 你可以參考下
我補多支viltrox 20mm 就夠哂
去花展幫人影唔錯 好銳虛化到位 有時覺得50以上影得太少 35影全身加少少景幾好 不過銳到真係痴晒線 攪到支主力50-400真係比下去
支35 1.4gm真係交到功課 拍人銳到痴線 有時攪到想掛支35多過想掛50-400 我唔多拍片所以無問題 如果用來拍片就要其他啦呢支拍片哮喘病好嚴重
當初35真係幾難用 要不斷狂拍思考學習 現在覺得35先正唔會好似50太窄 預被人屌
新手推28-200 我就推50-400健身長焦壓迫打雀黨
35同50好鬼 用開35果排會覺得好好用唔洗支50 跟住唔知因為咩事要蚊返支50出黎又會有倒返轉嘅想法 最後2支keep住係度loop
一支40G走天涯算
貪心d仲想再輕便d
40又有佢唔同嘅用處 最後會3支都係哂度
之前fuji果邊就係23.4, 27/2同33.4係度(正是呢邊 35, 40同50)
23同支33就不斷係度loop 支27用黎一機一鏡snapshot同埋可能同fd出黎玩帶埋黎影下(仲可以收咩部機係件褸入面)
sony呢邊應該唔會買咁多支鏡
咁唔同人鍾意唔同嘅焦段都好正常嘅,冇嘢好屌
啱啱先訓醒
支24-50 g 評價如何

我有28200 同40g
40成日覺得太窄
50 影人好難,而家支50.8 影人又影唔到景

諗住去買支35.4 去濟州島撚幾下,果邊果啲應該係大景35.4 應該殺食
寧願佢出多啲冇近似spec嘅鏡
之前魚眼 輕便長炮嗰啲填補吓市場空缺
依支野係邊度買抵屌
我都富士sony雙修,用緊xt5同A7C2,諗緊1655,1680,s1850留邊枝好
我掉番轉 係50支持者
我都係xt5

16-80 同18-50仲係度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞