我和鄰居大姐姐的故事(23)

562 回覆
290 Like 6 Dislike
終於解決呢個問題
未開始前乜都唔介意,之後就比說話聽要做正印
Push
Push
push
免費既嘢最貴
綠茶巴
六百七十四

芯芯單嘢叫做暫告一段落。

之後既一段日子,其實都幾公式化,每日都係上堂、補習、兼職、練波等等。

律師仔同秋兒姐姐單嘢,今次唔知係因為個人成熟咗定中四果陣跌倒過知道痛,雖然你話我一啲擔心都冇就假既,但我都係決定相信秋兒姐姐。

我哋兩個經歷咗咁多嘢,兩個人之間建立咗既互信唔講得笑。

屌,其實我爭啲破壞咗秋兒姐姐既信任,好彩忍得住冇做出啲對唔住佢既事。

就響我哋仲猶豫未決好唔好將秋兒姐姐有拖拍呢件事話比律師仔聽既時候,發生咗一件大事。

呢件事唔係直接發生響我或者秋兒姐姐既身上,但對我哋黎講,係有好直接既影響。

*

呢一日我返緊學上堂既時候,電話突然收到一條訊息。

因為秋兒姐姐都冇乜會呢啲時候send message過黎,其他人(包括阿威)啲訊息我又WFC,所以我到落堂既時候先至check手機。

我估唔到呢個人會send message比我。

係遙遙。

佢做咩會無端端send message比我既?

“有冇睇新聞?”

新聞?

乜撚嘢新聞?

我咁樣問返遙遙。

“你自己去睇下啲新聞網或者買份報紙睇吓,關於Jonathan”

Jonathan?

條友上新聞?

果陣都好多人都已經慢慢轉晒用智能電話,但可惜我都係用緊部古董N〇kia電話,所以遙遙係唔可以直接send條新聞比我。

我忍唔住好奇心,直接打咗個電話比遙遙。

個電話響咗好耐先有人接聽:「大佬,我上緊堂啊。」遙遙響另一邊細細聲道。

「咁我想知發生咗咩事吖嘛。」我問。

「好心你買返個智能電話喇,咁我咪可以直接WhatsApp條新聞link比你囉。」遙遙沒好氣地道。

「有錢先喇。」我答:「究竟發生咗咩事?」

「怕咗你。」遙遙好快咁講咗大概發生咗咩事出黎。

我聽到有啲呆咗,估唔到Jonathan身上竟然發生咗啲咁既事。

應該話係現眼報?

本來我都好想將件事寫出黎,但葉開葉開話佢會響另一個故入面寫出黎,咁我唯有收下皮先,遲啲等葉開葉開寫出黎等大家睇下佢點折墮喇。

「真係...估唔到...」有時新聞就聽得多,但當件事發生響自己身邊既人既時候,就算果個係仇人,個感覺都幾震撼。

「係啊,睇吓你呢啲男人仲敢唔敢玩女人。」遙遙道。

「唔敢,唔敢。」

「喂,唔同你傾住喇,我真係要返入去上堂。」遙遙道。

「唉,好喇,放過妳喇。」我笑道。

「好巴閉咁喎,再搵你喇。」

收咗線之後,我響課室門口走廊度企咗一陣發呆。

真係太震撼,竟然會玩到上新聞。不過震撼既同時,我都有鬆咗一口氣既感覺。

佢而家搞成咁,我係咪唔駛再比佢揸住個龜頭黎威脅喇?

我趁住堂與堂之間既空檔,走咗去圖書館搵電腦上新聞網睇,好快就搵到件新聞黎睇,件事果然如遙遙所講咁,而且都算幾大單新聞。

而家啲新聞直頭開埋名,受害者既相又只係整咗條遮咗等於冇遮既線響佢對眼上面,我哋一眼就睇得出佢係咩人。

我本來係應該幸災樂禍下,但單新聞實在太過令人唔係幾舒服,所以你問我係咪特別開心...

其實...

...

...

我係。

哈哈。

我唔係偽君子黎,件事係唔太令人舒服架喇,但我又真係有啲開心。

不過我夜晚同秋兒姐姐傾電話既時候就梗係唔可以咁樣表達出黎喇,我要響秋兒姐姐面前表現得有人性小小。

「我都有睇到單新聞,估唔到Jonathan佢會搞成咁。」秋兒姐姐感嘆咗一聲。

「係囉...雖然佢果陣咁對我哋,但佢搞到咁都幾令人震撼。」我答。

其實唔止震撼,我係覺得佢抵死。

「嗯。不過...如果新聞講既嘢有一半真都好,都係佢自己搞成自己咁...」

「係...佢而家都咁,我哋應該冇事喇?唔會佢屋企人繼承佢既意念繼續監視我哋啩?」我道:「不過相對地,如果妳媽咪再發生任何事,就真係要靠我哋自己解決喇。」

「我哋...你仲肯幫媽咪?」

「幫,果個妳媽咪黎架嘛,點會唔幫呢?」我答道。

其實我真係想唔幫架...

不過鬼叫果個係妳媽咪咩...

「多謝你啊熙熙...」秋兒姐姐把聲有啲甜。

妳開心,就算我幾唔願意,我都會照做架...

「其實就算媽咪既病真係復發,我都唔諗住再用Jonathan啲錢架喇。」秋兒姐姐又說道:「我本身都唔想再受佢控制,更加唔想好似欠佢人情咁。」

「可惜妳媽咪唔係咁諗呢...」

「件新聞咁大件事,我諗媽咪應該都知發生咗咩事既。」秋兒姐姐諗咗一諗答道。

前提係林太真係識Jonathan,而我都覺得好大機會。

「但願如此喇...」

(待續)
屌,所以係咩事
屌咪係
葉開巴呢集真係有睇完唔知睇左乜既feel
本來我都好想將件事寫出黎,但葉開葉開話佢會響另一個故入面寫出黎,咁我唯有收下皮先,遲啲等葉開葉開寫出黎等大家睇下佢點折墮喇。

忍唔住要屌,又要講又唔講少少,其實兩句帶過做宣傳仲好過一句不提
同埋都咁樣講咗好多次
一係就雙開講咩事
MCU 2.0
on9
本身有追開, 宜家半年返來睇一次

寫到又噚又長都唔敢追你其他故
其實好多篇都係咁
特登拖長黎講但係又講完等於無講
依篇睇左啲咩
真心呢篇好唔掂,話有大事又唔講係咩,拖下拖下成集無進展過咁滯
呢篇睇完等於冇睇
一句野可以概括
Jonathan發生咗大事上埋報
一兩句講下咩事好似感覺好啲
小爆你葉開葉開, 快 d 講啦
睇足四年都未完到故 仲要寫埋呢啲野出嚟
我唔睇當畢業了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞