我和鄰居大姐姐的故事(23)

566 回覆
290 Like 6 Dislike
進展快左,有好有唔好
就算嗰個年代,消防隊長人工應該都唔低
開頭唔係咁鍾意阿必,越睇越過癮
因為阿必真係痴線佬最初唔鍾意佢其實都唔奇
不過佢個人真係有雷氣既,相處落會係一個好朋友
我諗而家都唔算低
其實係咁啱睇佢果期有冇啲咩事發生
綠茶巴
六百九十一

響大學最後既日子都過得幾開心,雖然校隊就只係得第六名,但係宿舍既舍際比賽我就幫Hall贏得冠軍,達成三連霸既大業。

屌,講到好勁咁,其實只係hall之間既比賽。

「恭喜晒喎,你既表現仲係咁犀利!」芯芯祝賀我,佢都有黎睇足球比賽既決賽,我果日連中三元,輕鬆幫Hall取勝。

「輕鬆喇屌。」

「得戚得你吖。」佢拍咗一下我比啲汗整到濕晒既頭頂笑道。

講真,我同佢既友情好似都發展得唔錯,同佢相處既時候,比起year 2果陣仲要好。

不過,只限友情啊吓。

雖然我諗佢仲係有啲鍾意我,因為佢間中仲會探下口風睇下我同秋兒姐姐相處成點,但佢唔再直接表露出黎我都係扮唔知算數,多個朋友好過多一場桃花劫。

雖然話就話year 3既科係比較難同多嘢搞,但我補習學生都少咗,所以我可以專心去準備黎緊見工既Interview。

「你都幾搏架喎,尋日先見完工今日又見。」我啱啱見完工返到hall,一身廉價老西,同坐咗響自己張枱前面對住部電腦打機著住宿舍件hea tee既阿威真係形成好強烈既對比。

「人窮吖嘛,咁梗係想搵份好工架喇,你估好似你啲有錢仔咁咩,我窮撚黎架咋。」我答佢。

不過講堅,如果唔係因為想林太承認我既能力,我應該都唔會咁積極去搵工。

「大學生,慌死搵唔到工咩!」阿威仲係聚精會神咁望住個電腦mon打機。

「係喇係喇。」大學生響呢個時代真係通街都係,唔努力去準備好撚難可以搵到份工。

我要搵既工唔止係要自己OK,最重要係未來過到林太果關,唔積極啲去搵點得?至於秋兒姐姐反而唔係大問題,佢見到我搵到份普普通通既工,只要我肯勤奮咁去做,而唔係日日響屋企遊手好閒,我諗佢已經OK。

不過我都無謂去說服阿威喇,佢都有自己既計劃喇,希望佢真係做到消防隊長喇吓。

我拿拿淋換過件衫,然後準備出去屯門補習。

「你真係搏命搵錢架喎,同咁多學生補習,乜你唔攰架咩?」阿威見到我換衫準備出門口又開口問。

「窮撚吖嘛。」我求鳩其答佢。

事實上我都冇再特別搵新既學生,而家手頭上既學生都係year 1果陣要幫林太賺湯藥費果陣搵落,咁佢哋一路搵開我,我又真係冇理由有錢都唔賺既。

不過都有唔少學生已經走咗喇。

所以比起year 1果陣,其實已經係一啲都唔辛苦架喇。

講起黎...唔知周芷若佢而家點呢?

今年佢就考DSE喇,希望佢有好好地讀書喇。

「喂,後晚有老鬼飯吖,Hall莊會幫year 3既老鬼搞個farewell party,如果你果晚有補習記得請假啊。」阿威提醒我。

「是撚旦喇。」講堅我唔似阿威咁交遊廣博,我除咗阿威同芯芯之外,響呢幢hall入面都冇乜幾個可以稱得上係朋友既人(唔計Hi Bye friend)。

*

老鬼飯上面其實都冇乜特別嘢發生,都係響個hall地下既common room度叫咗到會,阿威就係咁比人拉去吹水同玩鳩佢(好似happy corner果啲),好彩係芯芯響我旁邊陪住我,等我唔駛一條友戇鳩鳩咁揸住啲嘢食一個人自己食。

其實都有人想搵我吹兩嘴,但我其實唔太善於同人吹水,如果冇乜共同話題我就寧願唔出聲,所以吹多兩吹冇嘢講,啲所謂既Hi Bye friend同我傾多兩句都冇癮,自動自覺走咗去。

上到大學,男仔黎講樣其實都係次要,對社交係有幫助,但最緊要其實都係性格夠玩得,咁先易識到朋友。

「其實妳唔駛陪住我架喎。」我揸住隻碟食食下嘢既時候同芯芯講:「妳都有好多friends想搵妳傾計啊。」

芯芯向我笑咗一笑,道:「唔緊要啊,我想陪下你。」

「是旦妳。」我聳聳肩。

雖然我唔多朋友,但Hall莊都叫幾用心去搞呢個farewell party,又拍咗啲片播出黎回顧返宿舍生活既點點滴滴,其中有啲係校長盃入面啲比賽奪冠片段,所以其實成個party黎講我都樂在其中。

「嘩屌...我哋返房咯...」比人con咗幾次,阿威終於由佢班玩得好撚癲既痴線佬既手上走得甩...

我見到佢咁狼狽既樣失笑道:「好...好...返去喇,比你細佬休息下喇...」

「行喇...」見到阿威一拐一拐咁行路我就覺得好搞笑。

「行樓梯喇,有排等𨋢啊。」因為老鬼飯散band,我見到lobby好多人等緊𨋢。

「唔喇...好痛,唔想行。」阿威仲摸緊自己細佬。

好撚似啲變態佬。

「你唔行,我自己行。」我唔撚想等𨋢,都唔知等到幾時。

「你個仆街...」

「係咁先喇。」我推咗防煙門,走去行樓梯。

「阿熙。」我一聽係芯芯把聲就擰轉頭望一望,原來佢都跟埋入黎。

(待續)
課咗98蚊俾葉開爸
今晚追埋大結局先
唔通想最後一搏
幫推!
終於live左
一口氣由ocamp故同妖精故追到而家
Push
山區巴
多謝捧場,希望你鍾意!
不成功,便成淫!
多謝支持
希望你鍾意個結局!
阿必故都連載中,希望你都鍾意!
六百九十二

「哦?妳又行樓梯?」我問芯芯。

其實都唔奇,除咗我之外都有幾條友唔想等𨋢都係行樓梯上去,不過果幾個都係男同學,因為男宿生樓層係一至三樓,而女生樓層就響四樓以上,正常女仔都寧願等一陣𨋢。

芯芯望咗周圍,確定周圍行樓梯啲人都上晒去,佢先開口問:「阿熙,你而家得唔得閒?」

諗起之前quit hall既時候佢色誘我果兩幕,雖然今年我同佢講完我有女朋友同整完阿威部電腦之後我哋無端端friend起黎,但我都有小小警戒起黎,問:「做咩咁問?」

芯芯道:「你...而家得唔得閒陪我散下步啊?」

「散步?」

「係啊,我食飽想出去散下步。」芯芯答道。

「做咩無端端想散步啊?」我又追問。

「無啊...想散下心。」芯芯答完之後精靈一笑,道:「陪我去散步都要諗咁耐,你驚我食咗你啊?」

我諗咗一諗,芯芯響房就話色誘我啫,響campus度散步,我諗佢唔會痴線到響校園入面除晒衫色誘我啩,於是我答道:「咁我又唔驚既,唔通妳想響南宿塊草地上面打野戰咩。」

芯芯俏面微微一紅,道:「你就想啊。」

「我其實唔係幾想。」我誠實地道。

響學校打野戰真係隨時會搞到一身蟻。

而且同妳搞完之後,有個藉口比妳纏上咗我就仆街喇。

「駛唔駛咁誠實啊?」芯芯有啲悶悶不樂咁講。

「咁我個人係咁直接。」我聳聳肩。

「算喇,認識你多咗,我都知你係個咁既人。」芯芯嘆咗口氣道。

「係咪幻想破滅咗呢?」我帶啲嘲笑既語氣笑下佢。

連認識我都未夠深,唔好咁易話鍾意我啊。

芯芯冇答,而係再問:「咁你陪唔陪我出去行下啊?我哋都企咗響度好耐喇。」

我諗一諗,響校園入面芯芯都唔可能對我做啲乜,再加上呢一年同芯芯多咗相處之後,overall既戒備心其實係低咗,所以比佢講咗兩句之後,我諗其實同佢出去行一陣散下心又有乜所謂?

所以我點點頭,道:「好,陪妳行一陣,鬼叫妳啱啱老鬼飯都陪咗我咁耐咩。」

「咁行喇。」聽到我應承,芯芯向我甜甜一笑,然後走返出防煙門,我就都調轉頭,跟住佢出去。

同一個女仔響校園入面慢慢咁行,其實都幾舒服。

「估唔到咁快就要畢業喇。」芯芯一路行一路感歎:「明明參加ocamp就好似尋日先發生完一樣。」

「係啊。」芯芯講既都啱,呢幾年好似過得好快咁,林太就死好似只係尋日啱啱先發生既事咁。

「阿熙。」芯芯既語氣突然有小小認真起黎。

「咩事?」我唔鍾意呢種認真既語氣,於是半開玩笑、想個氣氛輕鬆啲咁講:「妳唔好呢個時候話鍾意我啊。」

「我鍾意你,你又唔係呢一刻先知。」芯芯幽幽地道。

啊屌。

口沒遮攔咁講完之後,我先感覺到呢句嘢講完可能會搞到個氣份仲撚衰。

「你啱啱咪問我幻想係咪破滅既?其實...認識咗你深啲之後,發覺你個人同我想像之中既係有啲出入,但係...我都係鍾意你。」芯芯繼續用認真既語氣同我講。

「但妳知我唔會鍾意妳。」我決斷地回答,同時內心不禁懷疑我今晚最後肯應承同芯芯出黎散步呢個決定係咪啱。

「我知啊,就係咁我先叫你出黎陪我散步。」芯芯語氣係認真但又帶住平靜。

「哦?」

「其實我明白架喇,就算我響你身邊再等落去,你都唔會鍾意我,係咪?」芯芯問。

「嗯,我同妳講過。」妳應該要一早明白啊。

「咁就得。」芯芯好似鬆咗一口氣咁。

我唔明佢想點。

「有人追緊我,而我考慮緊好唔好接受佢。」芯芯又開口說道。

「哦,咁幾好吖,咩人黎架?」我問。

「唔...普通人一個...」芯芯似乎唔係太願意講。

不過妳唔講我都唔會逼妳。

「咁妳鍾唔鍾意佢先?」我問。

芯芯望住我,道:「係有小小感覺既,但唔似對你咁,有種真係鍾意既感覺。」

其實我到呢一刻我都唔知,芯芯點解會莫名其妙咁鍾意我。

我真係未試過一見鍾情,無論係秋兒姐姐同埋淇淇,我諗我都係經過日積月累既感情,先至會確認自己對佢哋既心意。

啊,我要再重申,我對淇淇係有啲啲感覺,但對秋兒姐姐既愛係遠遠超越對淇淇既感覺。

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞