我和鄰居大姐姐的故事(23)

566 回覆
290 Like 6 Dislike
push
lm
留名
on
六百六十八

Quit hall返到屋企既日子,我都係期待既。

雖然係唔可以同秋兒姐姐光明正大咁去約會,但諗起暑假既時候間中一次可以響垃圾房既幽會,都足夠令我開心半日。

係要嘗試過失去,先至會學識珍惜我哋之間每一次相處既時光。

*

「熙熙,你係咪有咩心事啊?」久違既幽會,秋兒姐姐就睇得出我有問題。

「我...」我欲言又止,諗諗吓都係唔好咁快將芯芯件事話比秋兒姐姐聽住。

唔係啲咩大事黎啫,我諗我自己可以應付得到。

「...冇事。」於是我咁答秋兒姐姐。

秋兒姐姐默默咁望住我,嘆咗口氣:「對唔住...」佢望咗垃圾房四周圍一吓,續道:「搞到你咁委屈...」

老實講,響有陣陣臭味既垃圾房幽會絕對稱唔上係乜嘢浪漫,但只要仲可以同秋兒姐姐相見,就唔算得係咩委屈...

我心煩緊既係另一件事...

一件唔知應唔應該講出口既事。

「但係...果個係我媽咪黎...」秋兒姐姐有啲傷感地答:「我都唔知應該點做好...」

...

其實秋兒姐姐都好心煩...

畢竟林太同秋兒姐姐自幼相依為命,就好似我同我老豆咁。

佢做任何事情既時候都會考慮到林太係一件好正常既事。

「傻豬,我冇事啊。」我用啱啱掉完垃圾既手掃一掃秋兒姐姐柔順既長髮,道:「有妳仲響我身邊就足夠喇。」

秋兒姐姐伏響我心口,由得我用隻污糟手摸佢既頭髮,搖頭道:「我知架...咁樣係好委屈你。」

「都話唔委屈咯。」我笑道。

「但就算委屈你,我都唔會放手比你走架。」秋兒姐姐語氣中透露出一種堅定。

「我都唔會放手。」呢一點我都一樣。

「嗯。」

「好喇,好返去喇,唔好比人見到我哋響度攬攬錫錫,再傳到去妳媽咪度。」我笑一笑,道:「我唔想連呢小小相處既時間都冇埋啊。」

我哋每次停留響垃圾房既時間都幾短,而且又特登避開多人黎倒垃圾果段時間,再加上幽會期間都一眼關七,總算未試過比班三姑六婆撞破過。

「嗯,咁我走先喇。」秋兒姐姐不捨地向我道別。

我隔咗一陣之後都行返屋企。

唉,點解拍個拖都咁困難?

*

經過接近一年既時間,秋兒姐姐都不為所動,我以為林太朋友個仔阿律師仔會知難而退,但點知條友真係唔識放棄,到咗呢一刻都仲纏住秋兒姐姐。

不過根據秋兒姐姐所講,律師仔對佢都從來冇啲乜嘢越軌既行為,一路都係用朋友既身份陪響秋兒姐姐身邊,而大時大節,仲會同林太兩母女一齊去食好嘢。

秋兒姐姐其實係想明確咁拒絕律師仔,甚至乎同律師仔斷絕關係,但慘在佢又要睇在林太既面子上面唔可以亂黎。

最麻煩係如果律師仔好猴擒既都可以比秋兒姐姐一個好好既理由唔駛睇在林太既面上,而去拒絕佢、疏遠佢,偏偏條律師仔又真係發乎情、止乎禮,真係想用真摯既感情去感動秋兒姐姐...

老實講,我話就話信秋兒姐姐,但如果你問我係咪半點擔心都冇既,咁就梗係唔係...

人之常情黎,我可以點?

老實講,呢一刻我都做唔到啲乜嘢,唯有按照原本既計劃,努力讀書、工作,希望畢業之後可以搵到一份好工,去說服林太比我同秋兒姐姐光明正大咁響埋一齊喇。

我響呢個暑假入面,除咗私人補習之外,仲嘗試響學校既內聯網申請一啲睇落會對我畢業之後搵工有幫助既intern。

呢樣嘢係我響未放暑假之前就已經決定好。

我year 2 既時候,因為返少咗補習,所以多咗時間留響學校,因為我冇自己電腦,有時真悶到戇鳩就walk in聽啲講座,有時係啲出咗黎做嘢有一定資歷既師兄師姐黎分享,呢啲係佢哋對如果想畢業之後搵份好工既同學所提出既意見。

呢啲talks唔係有趣架喇,但我一諗起秋兒姐姐,一諗起我需要有一份美好前途既工作,我就算覺得悶,我都要入去聽,吸收下唔同師兄師姐既經驗、面試經驗咁,對我自己都實有好處。

哈,我好似真係大個仔喇。

(待續)
新Po過100正評已加更
不過星期日唔係咁得閒,覆唔到留言唔好意思
Push
Pull
評已負
lm
綠茶巴
留名系統呢?
六百六十九

呢兩年我都因為私補密密做而儲落唔少錢。考慮到日後應該都會有唔少既機會用得到,我去咗一間都幾連鎖既鋪頭去買咗一套平平地既西裝。

不過...雖然話對比起出面係平平地,但對我黎講都幾肉痛。

我經學校內聯網send咗唔少申請出去,最後得幾間大公司有group interviews,而最後係得一個有final interview。

「加油啊,你聽日一定成功既!」秋兒姐姐響電話入面同我打氣。

嗯,為咗妳,我會成功既。

面試果日,我都叫熟讀咗間公司既資料、背景、前景等等,響面試既時候對答如流,最後我走既時候自己都覺得自己既表現幾滿意。

果然,我冇幾耐就收到間公司既offer,就係咁我就開始咗響呢間大公司為期兩個月既實習生涯。

同我一樣入黎實習既,包括我在內有四個大學生,都係其他大學既。

又咁啱得咁橋,另外三個學生都係女黎。

三條女入面其實得一條女係叫做靚,佢個名叫Kate,身材唔錯,仲好識得打扮吓,不過同時都睇得出佢響我哋呢個年紀黎講,啲妝算係化得幾恒。

而其餘兩個女仔無論樣同身材都係麻麻地,分別叫小悅同君儀。

因為芯芯呢件事帶比我既教訓之後,我都係儘量同呢三條女保持距離好啲。

講起芯芯,佢自從佢quit hall果日之後就好似消失咗咁。

但咁樣唔知點解反而比我一種暴風雨前夕既感覺...

大吉利是!

講返intern,其實所謂既實習工作都冇乜好特別既嘢做,主要都係幫下啲正式既員工手做佢哋指派既工作,好似data entry黎做一啲好簡單既分析、filing、甚至乎草擬一啲好簡單既計劃書,或者係文件之類。

而我身為四個實習生入面唯一一個男仔,我仲有多一個工作上既身份。

就係...

咕哩。

實習生計劃得果兩個月,除咗上述啲文書工作之外,就係做啲搬搬抬抬既雜務。咁我身為實習生入面唯一既男仔,變相呢啲粗重嘢都係我去搞。

「唔該晒!」Kate冇恃住自己樣靚而扮款,次次我幫完佢手搬嘢之後佢都會笑得好甜咁向我道謝。

反而小悅同君儀都冇咁好禮貌,佢哋只係識細細聲咁講唔該去道謝。

而且我哋公司有時會參加啲展覽會、trade show咁,搬搬抬抬既嘢就變咗係我同其他一啲食物鍊最低層既員工做。

三個妹妹仔就響展覽會入面派下傳單,運用下佢哋既女性魅力咁。

因為我哋四個實習生年紀都差唔多,所以無論出去展覽會既時候又好,我哋四個多數都會一齊出去食lunch。

講真,最初Kate邀請我既時候,我係拒絕既。保持距離吖嘛。

但Kate佢真係太熱情咁去邀請我,最後差唔多拉住我隻手去拉我走,我先勉為其難咁同佢哋一齊食,心諗唯有自己小心。

唉屌。

其實如果我真係唔想去,佢都逼我唔到既。

但佢咁熱情,加上我個人大咗,人又圓滑咗,所以都勉強咁接受邀請喇。

我諗我哋四個入面,阿Kate真係最傾得計果個,亦都好鍾意講自己既嘢。

因為咁,我哋好快就知佢有一個都幾有錢既男朋友,著得幾事正,不過年紀應該大過我哋。

佢男朋友有時甚至會揸車黎接佢放工,會同我哋打個招呼,佢哋兩個都唔介意我哋知道佢哋係情侶。

呼,咁至少,我唔需擔心Kate會睇得上我先。

至於另外果兩條女,有啲刻意同我保持距離咁,我唔講嘢時佢哋又唔講嘢,究竟佢哋點解係咁我都無謂深究,反正咁樣我反而落得清靜。

返呢啲正式既office工,其中一樣都幾特別既嘢,就係啲女同事擺到明係對我小朋友樣冇乜興趣。

中學果陣唔在講,基於對社際英雄既果種宗教式既瘋狂膜拜,無論係男男女女都對非常崇拜我。

呢個情況升咗上大學之後可能係因為我個人比較摺,加埋大學生又比較理性,呢種情況已經好少發生,最多係有唔少人會響見到我既時候Hi Bye我。

但係呢間公司,唔會再有人對你個樣有興趣,都唔會理你踢波勁唔勁,我諗佢哋只會在乎你做唔做到嘢。

其他行業唔知道,不過睇黎,成人既商業社會就係咁架嘞。

(待續)
退訂就會貼返

p.s. 為咗秋兒姐姐同 miss 故含淚課緊最貴個 plan
Push
Intern 女女
睇嚟熙哥比較適合同啲大人一齊相處
未睇先like
1001要加更囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞