我和鄰居大姐姐的故事(23)

566 回覆
290 Like 6 Dislike
終於感覺個故進入新階段
忙左幾日終於一次過追返三更
Push
Push
Lm
多謝恩公!咁我唔要留名系統了
綠茶巴
係正架
但啲大人又覺得佢好串唔識撈
呢個一定喇!多謝你哋!
個故其實差唔到進入完結階段
多謝捧場!
六百七十

因為實習既關係,我呢個暑假過得都真係幾充實。由於有部份學生暑假係會暫停補習既關係,我就唔需要日日都收工就衝去屯門補習(我哋幾個實習生除咗展覽會之外都唔係好駛OT),然後補完習又返出黎。

秋兒姐姐生日果晚,我又真係咁巧合幫個學生補完習,夜媽媽返到屋企樓下既時候,見到個律師仔揸車送秋兒姐姐返黎。

當年中三既時候Jonathan接送秋兒姐姐既惡夢回憶又襲上心頭。

不過好彩既係,個律師仔唔止係送秋兒姐姐返屋企,一齊落車既仲有林太。

咁至少即係律師仔響秋兒姐姐生日呢個咁重要既日子,都唔係同秋兒姐姐單獨相處吖。

我相信都係因為林太堅持邀請律師仔同秋兒姐姐去食秋兒姐姐既生日飯,律師仔先會送晒佢哋兩個返黎啫。

我明白秋兒姐姐既處境既。

不過話雖如此,女朋友生日既正日睇住另一個對自己女朋友有意思既男人同女朋友仲有女朋友媽咪食飯,果種感覺始終唔係幾好受。

最慘既係,秋兒姐姐生日果晚,佢哋屋企唔駛倒垃圾,結果我連親口同佢講聲生日快樂既機會都冇。

呢種日子仲要忍受幾耐?

不過呻吓啫,除非唔想同秋兒姐姐繼續行落去既啫,如果唔係都係要繼續忍架喇。

第二日收工既時候,我發現Kate今日行出公司既時候,冇走去公司出面條馬路等佢男朋友車,而係向住我行緊既方向行(我響佢身後行緊)...

而我係行緊去地鐵站既...

「咦,阿熙,咁啱既?」Kate無意中一扭頭就注意到我,然後等我行埋去。

啊,我已經放慢咗腳步,又會咁啱比佢無意中擰轉頭望到我都有既。

「妳好。」都見到面,我唯有向佢打個招呼。

「你又係行去地鐵站?」Kate問。

我點點頭。

「咁一齊行喇~」Kate竟然唔避嫌咁挽起我手臂就行,仲請咗我食小小波餅。

妖。

我都有啲唔客氣就咁甩開佢,道:「我自己識行。」

雖然比我推開咗,但Kate一啲都唔尷尬,笑笑口咁講:「OK,OK。比靚女撟吓手都唔肯既~」

妳都好有自信喎。

「妳有男朋友,避忌啲好。」我淡淡地道。

「哈哈,你唔似啲思想咁守舊既人喎。」Kate笑道。

「妳話點就點喇。」我答。

「唔怕話比你知,我都唔止一個男朋友,有時逢場作戲都有需要既,係咪?」Kate突然笑住咁自爆。

「我唔想知,妳其實唔駛話我知。」我斬釘截鐵地道。

連續碰咗幾次釘,Kate都冇顯得有嬲或者唔好意思,只係笑道:「我仲諗住你同我係同一類添,咁你當我冇講過嘢喇。」

「妳唔驚我周圍講咩?」我反問。

「你唔會既。」Kate好有信心咁答我。

佢其實都講得啱,我都完全冇興趣周圍同人講。

之後Kate就好似當冇事發生咁同我東拉西扯乜都傾吓,佢個人真係好傾得,就算發生完啱啱既事應該有啲尷尬先啱,但佢一啲都冇尷尬不突止,仲好似冇事發生咁同我傾閒計,就算我十問九唔應佢都可以傾得好開心咁。

行到去地鐵站入面,佢主動同我道別,然後行咗過去地鐵站既恒O銀行度,好熱情咁樣攬住一個男仔,仲錫咗佢一啖。

我唔肯定Kate知唔知咁樣會比我見到,但我諗至少肯定佢唔介意比我見到,如果唔係佢先啱啱同我道別,知我響附近,應該至少會避忌一下啩。

離遠就咁望都知果個男仔肯定唔係平時黎揸車接佢收工果個男朋友。除咗個樣之外,佢平時果個男朋友衣著光鮮,一睇就知係有啲錢既。而呢個男仔就同一般既年青人冇乜分別,件衫都係普普通通好似隨街都可以買到咁。

不過...

我覺得Kate對住佢好似仲熱情過對自己既正印男朋友。

我跟住佢哋尾,不過佢哋似乎係同我搭相反方向既車。佢哋個方向似係去銅鑼灣果面,而我就要搭過去中環轉車去屯門補習。

雖然車站人來人往,但係行到差唔多搭電梯去唔同月台既時候,Kate竟然注意到我同我打咗個招呼道別,而佢果個所謂既男朋友都注意到,但Kate就毫不避忌咁同佢講咗啲嘢,佢都禮貌咁對住我笑咗一笑。

最後兩個人就慢慢咁消失響我目光範圍入面...

(待續)
Push
叫得Kate都好似好淫
癲婆嚟,光明正大撩仔
會唔會係Kitty接班人
唔同啦
kitty好好多
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞