我和鄰居大姐姐的故事(23)

561 回覆
290 Like 6 Dislike
果陣睇過一個viutv既節目,講緊某類人係可以唔識經過傾計就咁睇樣就知佢係果類人
然後節目即場示範咗,三個我睇落一模一樣既人坐響度冇講嘢冇做任何動作,但同類人一眼就望得出

靈感就係咁黎
六百七十二

其實Kate講既嘢對我黎講都幾有衝擊性。

佢其實錯唔晒,我係因為秋兒姐姐而收儉咗好多,但其實自從同秋兒姐姐拍拖之後,我有冇對其他女仔色心起過?

Cathy、周芷若、芯芯、Kate...如果係以前既我,係咪會毫不猶豫咁扑鳩咗佢哋、氹咗佢哋做SP先算?

如果同芯芯扑嘢都話有上身既危機,咁同Kate做SP其實應該係好安全架喎。

不過衝擊還衝擊,我諗起我同秋兒姐姐咁艱難先一齊到,我響intern最後既一個月,都係忍住冇同Kate進行啲咩不道德的行為。

屌,好浪費。

轉吓眼就到開學既日子,響最後一個垃圾房相聚既日子時,我都立定咗決心,將芯芯件事講咗出黎。

當然我同佢爭啲上床既果一part故事梗係比我滅咗音喇。

真係想分手咩。

「我好唔好話比佢知我有女朋友好啊?」我問。

「唔...你想講就講喇。」秋兒姐姐柔聲道:「其實...我都諗緊同一個問題。」

「哦?」咩叫同一問題?

「我諗緊好唔好同Eddie講,其實我有男朋友。」秋兒姐姐答道。

Eddie就係果個律師仔。

聽到秋兒姐姐咁講我又驚又喜。

估唔到佢竟然會提出呢樣嘢。

「真係?」我真係有啲難以置信。

秋兒姐姐點點頭,道:「我覺得一路以黎都太委屈你喇。」

「但如果阿Eddie同妳媽咪講返,咁妳媽咪咪會知道妳拍拖?咁佢有可能估到妳男朋友係我架喎。」

我哋就係驚林太(或者由佢通知Jonathan)唔知會搞啲咩出黎拆散我哋先扮分手嘛。

除非秋兒姐姐佢係答我話由呢一刻開始佢決定反抗林太喇,如果唔係都比林太知道我哋冇分到手都幾麻煩。

「我覺得Eddie唔係啲咁既人黎既。」秋兒姐姐答:「佢都好有風度,我諗佢唔會咁做既。」

啊,秋兒姐姐妳太天真太易信人喇,妳係咪唔記得咗Jonathan當年對妳都係好有風度架?

雖然秋兒姐姐有咁既諗法我好開心,但係如果佢唔係諗住對抗林太既,其實咁樣咪盞整到件事有啲麻煩?

「妳返去先喇,呢樣嘢都係從詳計議。」

秋兒姐姐都出咗黎一陣,唔可以逼留太耐,比林太知道我哋幽會會好麻煩。

「咁好喇。」

走之前我輕輕拉住秋兒姐姐隻手,然後響佢咀唇錫咗一啖先比佢走。

不過...最後秋兒姐姐所提既呢件事都係不了了之。

不出所料,芯芯真係冇放棄我,好似想好似上年咁用「做普通朋友」呢個方法黎同我增進關係。

老實講,經過咗Kate果次同我講既果一堆似是而非既道理之後,其實我真係有閃過將芯芯納入我SP集郵簿入面呢個念頭。

如果我可以令到芯芯對我貼貼服服,好似Kate既初戀男朋友對住Kate咁,咁我咪可以又有嘢扑,又唔驚秋兒姐姐知道囉。

但諗還諗,我心入面既良知話比我知咁樣做係對唔住秋兒姐姐,其實係諗都唔應該去諗既。

所以我最後尾決定既係避開佢,呢樣嘢對我黎講其實唔難,反正我要補習既關係都成日唔響學校,再加上唔知係咪intern份CV起到作用,我響一間細細地既貿易公司搵到份part time,所以多咗時間都要去返工,我今年又係足球隊既隊長,有唔少行政上面既嘢要做(揀波衫、打電話提freshmen去選拔之類),芯芯就算想響hall撞我都唔係咁易。

*

「我返屋企先喇。」呢日星期六,我哋幫校隊選拔完之後返Hall沖過涼,阿威就向我道別。

「唔駛陪女咩?」我笑鳩佢。

「食屎喇你。」阿威笑住對我舉中指。

「你老味,唔食埋飯先走?」

「唔喇,趕時間。」阿威講完呢句就好快咁走咗出房。

距離補習仲有小小時間,我諗住自己一條友去附近屋邨茶餐廳食啲嘢,之後就直接去學生屋企補習。

講起黎,都冇見周芷若一年,唔知佢而家過成點呢?

希望佢啲成績繼續有進步喇。

我一條友搭𨋢落到宿舍大堂,一行出宿舍大門,就突然間聽到一把聲叫住我:「阿熙!」

啊...

聽到呢把聲...

真係有種大事不妙既感覺...

(待續)
舊po爆PO已更新,多謝支持!
究竟係邊個
我係新讀者,終於追到live
故事去到中間雖然變到好韓國狗血劇feel,但係整體都唔錯,睇到大麻𤋮慢慢大個仔慢慢改變。
雖然仲係好驚佢控制唔住自己條賓周,對唔住秋兒
Push
推推推!
push
冇睇一個月追番 爽
Push
Push
熙仔有無2年都搞過嘢
點忍呀,飛機又唔打,又無女食
Push
而家開估
多謝多謝,希望繼續支持
夢遺
六百七十三

我同芯芯兩個坐咗響茶餐廳度,兩個都嗌完嘢食,坐咗響張枱度戇鳩鳩咁兩個都唔出聲。

唉屌,我響Hall門口撞到果個咪就係芯芯囉。

都唔知係咪伏我,又會星期六個個走晒返屋企佢又唔走,留返響Hall,仲要響宿舍門口度「偶遇」到我。

尷尬打完個招呼之後,佢又真係老實唔客氣咁跟住我去茶餐廳,又真係老實唔客氣咁坐埋響我對面。

「唉,妳想點啊?」我忍唔住首先開聲問。

「係我問你想點啊,我覺得開學之後你一直都避開緊我。」芯芯咬唇輕輕道。

唉,妳知道仲問。

我聳聳肩,不置可否。

「點解你要避開我,我哋就連做普通朋友都唔得咩?」芯芯見我唔出聲就追問。

「因為妳唔係想同我做普通朋友。」我好直接了當咁答。

同埋妳其實除咗衫之後都真係幾吸引,我唔係次次都可以把持得住。

不過呢句唔講得出口。

「咁我鍾意你,有錯咩?」芯芯問。

「咁我唔鍾意妳,又有錯咩?」我反問。

「你都冇比過機會我。」

「我都唔鍾意妳,點解要比機會妳?」我其實都好直接咁拒絕芯芯。

「點解你連試都唔試下同我一齊啫?」芯芯望住我,眼神中有一種莫名既堅持。

「我都話我有鍾意既人。」

「你仲掛住佢?」芯芯問。

「吓?」我不明所以。

「你以前既女朋友,我都知知地你以前既事。」芯芯答道。

我皺起眉頭:「係阿威同妳講既?」

屌,唔駛問,一定係阿威條仆街話比芯芯聽架喇。

「好耐之前架喇,佢而家都冇乜同我講關於你既嘢。」芯芯唔小心將阿威爆咗出黎,連忙補返隻鑊。

屌。

響我哋傾傾吓既時候,我哋兩個叫既碟頭飯同飲品都到咗,不過我哋都冇開動。

「你係咪仲掛住佢?」見我冇出聲,芯芯又問多我一次。

以前既女朋友...佢指緊秋兒姐姐定Cathy?

啊,唔重要。

「唔關妳事。」

「你試吓同我一齊,話唔定可以忘記佢呢。」芯芯自信地道。

那來的自信啊。

唉,比佢咁死纏爛打唔係辦法。

如果我真係Kate果類人就好了。

「我有女朋友喇。」我唯有出必殺技...

我明明勸秋兒姐姐從長計議先話比律師仔知,點知最後反而係我講咗出黎先。

呢一年實在太風平浪靜,令我既戒備心變低咗。

不過算喇,秋兒姐姐都開咗綠燈話我可以用呢原因去拒絕女仔,咁我就即管用吓喇。

「吓?」芯芯露出一副難以置信既表情。

「我口中所講果個鍾意既女仔,就係我而家既女朋友。」我又接住道。

「...幾時既事?」

「暑假。」我答,補充多一句:「佢係大學出面既人,妳唔識架。」

老實講,我唔想講大話,但唔咁樣講我又解唔通我同Cathy拍過拖既事。

唔通我要同眼前呢個又唔係真係太熟既女人講晒成件事既真相出黎咩。

我未信任佢到呢個程度。

「你之前唔話我知?」芯芯問。

「唔係想hurt妳,但我同妳真係未熟到果個程度。」我答。

芯芯呆咗呆,然後嘆咗口氣,答道:「你講得啱既,其實好多嘢都係我自己一廂情願。」

「我唔係個好人,唔啱妳架。」我勸芯芯:「妳唔好再浪費時間響我身上,都係搵返個好男人喇。」

「你兩次有機會同我上床,但兩次最後都因為話唔鍾意我而冇上到...」芯芯苦笑問:「咁樣都唔係好男人?定我唔夠魅力啊?」

「妳好有魅力...只不過...唔...總之係我問題,妳唔好再浪費時間響我身上喇。」我聳聳肩。

芯芯勉強咁笑一笑,道:「放心喇,你同我講咗有女朋友,唔通我仲會對你死纏爛打咩?」

我真係驚架...

「好好地對佢啊。」芯芯續道。

「嗯。」我點點頭,突然間醒起一樣嘢,道:「我拍拖件事,可唔可以唔好同任何人提起?包括阿威?」

「連阿威都唔知?」芯芯問。

「唔知,我唔想咁多人知。」

「點解啊?」芯芯不解地問。

唔通答佢驚比Jonathan或者林太知道咩,查下查下會查到我同秋兒姐姐拍拖咩,我信口胡吹:「感情未穩定,唔想周圍講住。如果唔係而家呢個情況,我都未必會同妳講住。」

其實風平浪靜咗咁耐,我開始有啲唔信Jonathan仲會搵人睇實我,最多係間中搵人check下我啲近況,只係我覺得都係小心駛得萬年船,既然呢個方針係當年我、秋兒姐姐同遙遙共同覺得應該做既方針,咁我就應該貫徹落去。

「嗯。」芯芯點一點頭之後,終於開始食嘢。

餐飯係有啲尷尬,但至少我感覺上係完咗一件心事,我確信芯芯應該唔會再亂黎。

食完餐飯之後,本來我就應該去搭鐵,芯芯就應該返Hall,不過佢同我講,話想送我搭鐵,雖然我就唔係幾想,不過啱啱先拒絕完佢,再唔比佢跟住黎好似又有啲不近人情,所以我就由鳩得佢。

去到兆康站,當然冇秋兒姐姐突然出現呢啲狗血劇情發生,只係芯芯響送我入閘之前,問咗一句:「咁我哋之後仲係咪朋友?」

老實講,朋友就OK既,於是我點點頭:「不過真係朋友好喇。」

「嗯。」芯芯展露出一個甜美既笑容,然後轉身離去。

(待續)
SP啦
真係要sp 都搵淫Kate啦,芯芯呢啲擺明有手尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞