我和鄰居大姐姐的故事(23)

566 回覆
290 Like 6 Dislike
最後一句擺到明係同護琪手包返個靚底
收皮喇熙熙,你明明係誤會咗秋兒先將情感投射落淇淇度,淇淇係你嘅水泡嚟咋
講感情就傷感情呀
利申:前首席護淇手
咁我諗好感緊有嘅,但好感不等於愛
啲女人講咩「真係鍾意」,我覺得真係好虛
文仔會唔會係文叔個仔
咁佢都真係對淇淇有少少感覺既
變咗前了
淇淇都完全無蒲過頭,唔變前都唔得啦
係有啲感覺、有啲好感,而家仲覺得虧欠咗佢
芯芯呢啲其實一半半喇,鍾意係有既,但其實去到幾鍾意就好難講

佢本身都唔係處又唔係靚,用色誘呢種方法去引誘男仔,比起當年鄭穎琳出賣自己既處子之身氹熙熙落搭爭得遠囉
六百九十三

「其實講真...點解妳會鍾意我?」我問:「妳唔好同我講係啲咩一見鍾情啊?」

芯芯苦笑咗一下:「一見鍾情唔得架咩?」

我聳聳肩,道:「我未試過,真係諗唔到點樣可以對一個唔太認識既人一見鍾情。」

可以對住一個唔識既靚女扯旗同扑嘢我就明,但要同一個唔識既人拍拖真係好難想像。

就好似你鍾意緊既,只係一個你想像中既人咁。

你只係認識佢既樣,但對佢既內在性格完全一無所知。

「咁係因為你未試過啫...」芯芯道。

我相信呢樣嘢係唔會發生響我身上既。

「不過呢...我就相信呢樣嘢架。」芯芯又道:「感情係可以慢慢累積,但都可以有一見鍾情、剎那間觸電既心跳感覺...」

「妳既幻想太犀利喇。」我輕輕笑道。

都就大學畢業喇,唔好咁多少女幻想喇。

「唔係幻想架,」芯芯抗議道:「我其實都拍過唔少拖,真係兩種情況都試過。」頓了一頓,又道:「我對你係一見鍾情既感覺,而對而家追緊我果個男仔,就係佢做咗好多嘢,慢慢比佢感動到果隻感覺。」

「係喎,咁妳而家即係諗住接受果個男仔?」我好奇咁問,又帶返個話題返呢度。

「嗯...本來我都仲係考慮緊...我搵你出黎散步就係為咗呢件事...」芯芯道。

「我?我冇乜嘢可以幫到妳啊,最多同妳講忠於自己既感覺。」我隨意答道。

「你真係要我忠於自己既感覺?」芯芯調皮地望咗我一眼。

「呃...我係指妳對果個男仔既感覺。」我急忙澄清:「唔係對我既感覺啊。」

「唔係喎,你啱啱話感覺咋喎。」芯芯對我眨眨眼。

「唔係,我話唔係就唔係喇!」

「玩吓咋,哈哈,你睇下你既反應幾大!」芯芯掩咀笑道。

嘩屌,玩還玩,唔好撚搵呢啲嘢黎玩。

唔計妳今年同我正正經經做咗朋友,妳都真係響我身上糾纏咗好耐,其實如果妳真係諗住響男女關係上面同我糾纏,會真係好撚煩吓。

由year 1到year 3喎。

都好彩芯芯今年都識做,如果唔係我都真係會好撚煩。

「咪撚搵呢啲嘢玩喇。」

「呵呵。」頓了一頓,芯芯又道:「其實...都唔駛你比咩建議喇,同你出黎散步,就係為咗搞清楚我自己心入面既一啲感覺。」

「哦?」

「就係咁囉。」芯芯笑道。

「咁妳而家搞清楚未啊?」我好奇地問。

「嘻,唔話你知。」芯芯伸一伸脷。

我聳聳肩,道:「是旦喇。」

其實我冇興趣知,只要妳一直對我保持現狀做朋友,我唔介意妳個心入面實際上係點諗。

總之咪撚搞到我就得喇。

芯芯冇再就住呢個話題再講落去,亦都冇再就佢諗住同追緊佢果個男仔點、接唔接受佢,只係正正經經咁散下步,閒聊下一啲大學生活既回憶,感慨下大學時光飛快就過咗。

當然喇,芯芯口中個男仔係邊個,而佢同個男仔係最後係點,我後尾梗係知道喇,不過我唔諗住響度講喇,因為葉開葉開爆料,話呢個會係另一個故入面既內容,佢唔撚比我響度劇透。

好撚小器,講小小駛死咩,屌。

葉開葉開食撚屎。

*

呢晚之後,其實我同芯芯既關係冇乜點變,都算係除咗阿威之外,我響宿舍入面最傾得埋既朋友(司徒畢咗業喇)。

不過咁講,表面上我睇落去佢對我冇乜點變啫,但唔代表佢心入面對我既睇法冇變化。

或者好似佢自己咁講喇,可能佢同我散完步之後,心入面對我係下咗某啲決定,但佢當然唔會同我講喇。

有時我響度諗,如果year 2 quit hall前果一晚我真係砌咗佢會點?

其實佢果晚真係好吸引、好誘人架...我以後可能都唔會有機會再見到芯芯既裸體。

不過我又唔會後悔既。

而我同芯芯既愛情故事(如果真係稱得上為愛情既話),就係咁完結咗。

老實講,我到而家諗返起我同芯芯既呢段所謂既感情往事,仲依然係好莫名其妙。

(待續)
終於完呢條女
有啲悶
呢條女無咩魅力
佢算係熙熙咁多條女入面比較平凡果個
六百九十四

由於我響學校內聯網都申請咗唔少工,所以我響大學最後一個sem其實都花咗唔少時間去見工。

全靠上年暑假搵到果份intern,份CV至少唔撚係空白或者得麥〇勞同B's Cafe,我apply果啲工至少都有得in。

我知道有啲人apply完之後真係in都冇撚得in。

但係話就話係有得in,但要響咁多個見工既求職者之中突圍而出其實都唔係啲乜嘢易事,我有好幾個Interview,但係in完之後都係冇回音。

冇計,我申請得果啲其實都係一啲起薪點高、有career path,屬於大公司甚至係跨國公司既Management Trainee,競爭自然係好激烈。

「唉,仲係冇回音。」我呢個星期六又出咗去同秋兒姐姐響尖沙咀某商場入面某Cafe食個tea。

佢又搵咗個藉口溜咗出黎。

「唔緊要喇,我明白果種感受架,我果陣搵教席都係咁,係有種好無助、有壓力既感覺。」秋兒姐姐柔聲道:「但你唔駛比咁大壓力自己啊,而家你連final都未考,仲有大把時間喇。」

「我明既,不過我好想快啲搵到份有前途、人工又有返咁上下既工,證明比妳媽咪睇,我係有能力帶到幸福比妳既。」我答。

「傻熙熙,唔駛比咁大壓力自己啊。」秋兒姐姐向我甜甜一笑:「就算你搵份普普通通既工,我都會響你身邊。」

呢點我知,但妳老母唔係咁諗吖嘛。

「我知架喇,但為咗妳,為咗等妳媽咪會認同我哋呢一段關係,我會盡力搵一份好工架喇。」我答道。

「嗯。」雖然秋兒姐姐把口話冇所謂,但佢聽到我答佢答得咁正面,佢都笑得好甜好開心。

其實,我從來都冇諗過自己會咁認真去規劃自己既將來。

小學既時候我就冇諗過自己要做啲乜嘢,而上咗中學之後自己入選咗香港青年軍、仲要係備受矚目既超新星,我就自自然咁諗住我會做職業球員架喇,但人生總係變幻無常,中四既時候一次既重傷,再加埋秋兒姐姐對我既擔心,我就決定唔響呢條道路上面行落去。

而即使後尾我決定好好地讀書都好,我都係諗住入港大,都冇諗過讀完大學之後要做乜。

點知反而係林太對我既輕蔑,激起咗我果種唔服輸既決心同上進心,結果呢三年以黎書都叫做讀得唔錯,而且都積極咁去搵工充實自己既CV,等自己可以搵一份人工高、有前途既好工。

雖然仲未搵到,但至少我有個目標響度,而我都有努力去達到呢個目標。

就呢樣嘢黎講,我係咪反而要多謝林太?

就響我哋傾既計,歎緊tea既時候,突然有把聲響起:「咦?秋兒?」

我向住聲音既來源望過去,見到一個著住西裝、帶住一副金絲眼鏡,梳咗一個好整齊企理髮型,兼且文質彬彬既西裝友向響Cafe門口向我哋呢個方向友善地打招呼。

秋兒姐姐見到佢,表情稍微變得有啲尷尬起黎。

呢個西裝友...到底係邊個?

「秋兒,真係妳,估唔到響度都會見到妳。」西裝友行到埋我哋張枱隔離,企咗響度。

「啊,Eddie你好。」秋兒姐姐有小小唔自然咁向Eddie打招呼。

Eddie...

呢個名咁熟既...

「咦,呢位係...?」Eddie呢個時候留意到我,一邊有禮貌地向我伸出手。

Eddie...

佢係...佢係...

呢個時候Eddie隻手已經伸到我面前,唔再係小學雞既我,為咗顧存秋兒姐姐既面子,所以唯有都伸出手黎同呢個Eddie握手...

Eddie...

「啊...呢位係...」秋兒姐姐諗咗一諗,再深吸咗一啖氣,道:「佢係我既男朋友,你可以叫佢做阿熙。」

Eddie...

啊,Eddie!

佢就係秋兒姐姐之前口中所提過果個律師仔!

我竟然要幾秒鐘先諗返起呢個人名!

一諗到呢度,我隻手自然反應咁加大咗力度!

「唔...」Eddie忍唔住輕輕哼咗一聲。

啊屌,太大力添。

我即刻放輕咗手上既力度。

Eddie望咗我一眼,但佢冇講啲咩,扮到好似冇嘢咁,向我自我介紹一番:「阿熙,你好,初次見面,我係秋兒既朋友。」

我唔想秋兒姐姐難做,所以堆起一個假笑,道:「你好,我係阿熙。」

今次我哋真係社交式上既握手。

亦都代表我正式咁同呢個所謂既情敵交鋒。

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞