我和鄰居大姐姐的故事(23)

562 回覆
290 Like 6 Dislike
珍,佢話做SP你都唔好信
有時我又覺得第一眼既眼緣都好重要
未必所有愛情都係一見鍾情,但first impression差,其實都好影響
見到靚嘢會有好感係人之常情,之後再睇下點樣去處理個好感
性格主動既人會自己出擊,不論男女都係,其實都好正常
六百八十七

第二朝去到咁上下時間,我都未正式起身,又聽到敲門聲。

「邊個啊?」我唔耐煩咁瞓響張床上面問。

「係我啊,芯芯啊。」芯芯既聲音響房外面響起。

「咁早啊,而家幾點啊?」我伸手去拎起床頭前面書枱上面既鬧鐘一睇,先十一點幾。

啊,不過十一點幾對我黎講都算幾晏下架喇,我平時都唔會咁遲起身,就算夜瞓都好,十點前都起咗身。

可能係尋日一早起咗身,之後同秋兒姐姐去咗長州玩咗差唔多成日,中間仲要同秋兒姐姐大戰咗一場,響hall仲要搞部電腦搞到有啲晏,所以先至有啲攰,瞓到咁晏先起身。

「入唔入得黎啊?」芯芯把聲響房外面問。

今次佢冇直接推門入黎,可能係因為經過尋晚比佢撞破我用阿威部電腦check阿威既鹹網紀錄有啲尷尬,佢今次有響房門外面問咗先。

「入黎喇。」我有啲無奈咁答。

「早晨!」

「妳都知早喱...」其實都成十一點幾,不過比人嘈醒果個一定仲覺得早。

「其實都十一點幾架喇,我以為你起咗身所以先落黎搵你...」芯芯向我伸一伸脷,有啲唔好意思咁說道。

「唉唔緊要喇,我去刷牙洗面先,妳慢慢等下喇吓。」我起身落床拎起牙刷杯毛巾果啲去廁所。

「好啊,你慢慢喇。」芯芯走過去阿威張凳上面坐低咗。

搞掂晒啲梳洗果啲嘢之後我返入房,見到芯芯響度㩒緊手機,佢用緊既應該係iPhone。

「有錢女,用iPhone喎。」我放低牙刷同杯。

「而家好多人都用架喇!」芯芯收埋部手機,然後向我笑問:「我哋去屯市食好唔好?」

「唔好。」我直接拒絕。

原來芯芯係諗住去咁遠,唔怪得十一點幾就落黎搵我喇。

「咁去邊啊?」芯芯完全冇諗住反對。

可能佢只係諗住試探下我。

「XX茶餐廳喇。」係我平時去開果間屋邨茶餐廳。

「又好啫。」又估唔到芯芯一啲異議都冇,好順攤咁應承咗。

「但而家咁早去?」我問。

去到可能都係十二點零左右。

「唔...你想幾點出?」

「唉是撚旦,而家出就而家出。」我其實係想快撚啲應酬咗芯芯,然後返房做下present,之後仲要練波。

「好啊,行咯!」估唔到芯芯又毫無異議。

「妳可唔可出一出房先?」

「吓?」芯芯我呢個請求有啲驚奇。

「我要換衫換褲啊。」我冇佢咁好氣,直接唔客氣咁反問佢:「唔通趕妳走咩。」

芯芯一副恍然大悟既表情,笑道:「咁我出common等你吖。」一啲都唔覺得尷尬。

「出去喇出去喇。」我揮一揮手。

唔知係咪因為尋晚既阿威電腦中毒事件既關係,感覺上我同芯芯之間反而拉近咗距離,加上佢又冇乜話想色誘我又或者想做啲咩破格既事,所以我對佢既厭惡程度好似低咗啲。

老實講,如果佢肯知難而退既話,其實做普通朋友都OK既。

我換完衫褲之後,就同芯芯一齊出咗campus,行去屋邨果面。

我同芯芯走入咗果間茶餐廳坐低,因為時間尚早又係星期日,基本上係一入到去就有位坐。

「唔好嗌咁貴啊。」我見芯芯拎住個餐牌既時候再三叮囑。

「知喇,小器!」

唔知係咪錯覺,其實就算係同芯芯食過吓飯,甚至佢前後兩次色誘過我都好(其中一次仲要真係爭啲埋牙開波),但響尋晚之前我對佢既感覺最多只係普通朋友,仲要硬係覺得中間係有一陣隔閡。

但尋晚件事之後,佢對我既態度,好似比起普通朋友要行多咗一步...

「你諗好食咩未啊?」芯芯問我,打斷咗我既思路。

「哦...是旦喇。」我求其叫啲嘢咪得囉。

「咁我叫架喇。」芯芯講完之後就叫伙記埋黎:「寫嘢吖唔該。」

「食咩?」行埋黎之後伙記問。

「我要個豆腐火腩飯吖唔該。」芯芯道:「飲凍檸茶。」

佢真係好鍾意豆腐火腩飯,爭在未叫支青島。

「你呢靚仔。」

我其實都冇諗,既然芯芯係叫豆腐火腩飯,我就跟佢叫:「兩個吖,都係飲凍檸茶。」

「估唔到你又鍾意豆腐火腩飯喎。」芯芯笑住問我。

「冇,諗唔到叫咩好,咪跟妳叫囉。」我好誠實的。

「好嘢黎架,我敢講你一定冇揀錯。」芯芯充滿自信咁講。

「唉,是旦喇。」都係果句,我當應咗請佢食飯條單算數。

「真係正架...」芯芯繼續鳩讚豆腐火腩飯...

不過正當芯芯想向我繼續講述豆腐火腩飯有咩咁偉大既地方時,有一把聲打斷咗我哋既對話...

「咦?芯芯媽!」

(待續)
Push
老母都出埋
煩到痴線 乜撚野芯芯,花痴到
組仔
Push
Push
綠茶巴
六百八十八

芯芯媽?

咁撚嘔心既稱呼,唔通係芯芯唔知邊到既組仔?

我同芯芯一齊望向聲音既來源,見到一個...唔...都幾樣衰既男仔向我哋行埋黎...

屌,其實用樣衰黎形容佢都算幾厚道,佢個樣其實直頭令人一見難忘,甚至引人犯罪...

因為...佢...都真係...難以形容咁撚樣衰。

佢既五官...好似扭曲咗咁撚樣...唔係,咁樣講都係太厚道,佢出世果陣可能係唔小心個頭落地先,撞撚到五官移鳩晒位...

嘩我屌,真係一見難忘...

「文仔,你又黎呢度食飯啊。」芯芯保持住個友善既笑容向呢個文仔打招呼。

文仔由佢班朋友度行過黎,企咗響我哋面前:「係啊,同Hall啲朋友出黎食飯。」

佢個表情好似笑緊,但我唔肯定佢係咪真係笑緊...

我忍唔住望下佢啲朋友,佢哋個樣都正正常常...

屌,我都唔肯定如果阿威同阿必佢哋個樣生到咁,我會唔會願意同佢哋做朋友...

「呢位係...?」文仔望住我,問芯芯。

啊屌,明明佢好似係想露出個友善既笑容,但唔知點解我比佢望到有啲心寒...

「係我朋友黎架。」芯芯介紹道:「佢叫阿熙。」

「哦,朋友。」文仔個樣好似鬆咗口氣咁,向我伸出手黎:「你好啊阿熙,我叫阿文,係芯芯媽中文系既組仔。」

我個人雖然係寸寸地,但畢竟文仔係樣衰啲,其實佢冇得罪過我,所以我都勉為其難咁伸咗隻手出去同佢握。

握完手之後,文仔向我哋道別:「我返過去先喇,我啲朋友等緊我。」然後就走返去佢啲朋友度。

...

...

...

我發覺我嚇到出咗一身冷汗...

屌你老味...

「喂,果個我組仔黎架,比下面我,唔好擺個嚇傻咗既樣出黎喇。」芯芯響我面揮咗兩下手。

嘩頂你個肺,望完啲核突嘢我真係忍唔住望實芯芯,要搵返啲靚嘢黎望下調劑下心情。

「你唔駛咁既樣吓嘛?」芯芯個樣好似忍緊笑咁。

「嘩妳真係好嘢,」我心有餘悸地道:「妳仲可以咁自然咁對妳個組仔露出笑容...」

「你唔好咁衰喇。」芯芯終於忍唔住失笑道:「佢個樣係醜樣咗小小啫,但係佢個人都幾好既。」

「妳真係仲厚道過我...阿組仔點止醜樣咗小小...」直頭好似外星人...

「唔好咁衰喇。」芯芯笑住講多次。

之後我哋食飯既時候,有時唔知點解我會忍唔住望過去呢個文仔果度,每次一望我都會打咗下冷震,但之後又會唔小心咁又望多過去一次。

唔知係咪因為人天生真係有種犯賤既心理,有啲嘢明知係核突嘢,你都會忍唔住特登望多兩眼...

但仆你個街,唔知文仔做乜撚嘢係咁望返過黎我哋呢個方向...

我以為自己算天不怕地不怕,但見到文仔個樣,雖然佢冇對我做過啲乜撚柒嘢,但竟然有種不寒而悚既感覺...

「喂,妳覺唔覺得妳個組仔係咁望過黎啊?」我個樣唔係幾舒服,感覺好似比啲污糟嘢望緊咁,背脊會有陣寒意湧上黎。

芯芯聽到之後抬頭向文仔既方向望咗一眼,然後舉手向文仔果面揮咗下手。

文仔尷尷尬尬(應該係)咁向佢揮返手。

嘩,芯芯點解可以表現得咁自然架?一啲都唔驚咁...

「咁我係佢組媽,佢望過黎都好正常既。」芯芯打完招呼再答我。

「但妳唔覺得佢望妳既次數太多喇咩?」我問:「唔通佢鍾意妳?」

其實我真係鳩UP,點知芯芯真係俏面一紅,向我道:「佢真係同我表白過。」

嘩屌。

雖然我唔係話樣衰冇資格追女仔,但係你都要睇下自己係乜撚嘢斤量架...

追芯芯喎...

「唔駛問,我都知道佢係咩下場...」我講完之後又忍唔住望咗過去文仔果面一眼...

屌,我原來都有獵奇傾向...

「我唔係淨係睇樣架,不過我鍾意你吖嘛,冇計喇。」芯芯不經意地道。

吖屌,妳唔好亂黎。

「你唔好咁兇咁望住我喇。」芯芯笑道:「我知你有女朋友啊,我都話淨係想同你做朋友咯,但你都阻止唔到我鍾意你架嘛,係咪?」

「唔...」我諗起Cathy(遙遙其實我都仲係當佢講笑,因為佢果陣對我個態度同語氣都幾輕挑)都係鍾意我,但我哋最後又真係變咗朋友,所以...其實芯芯講既都錯唔晒,佢鍾意我都可以做朋友。

「妳唔好再色誘我就得喇。」諗到呢度,我對眼前呢條女好似有少少放鬆咗落黎。

事實上如果佢唔再亂黎,真係一心一意同我做朋友既話,其實都唔錯既。

我唔願意去承認,但實際上我心底入面其實係渴望住朋友既。

「哈哈。」芯芯笑得有小小尷尬,道:「唔會啦。」

「同埋我唔需要SP。」我又道,好似講數咁。

不過有啲嘢都係講清楚先好啲,一陣佢又失驚無神叫我上佢間房除晒衫話要做我SP。

「知喇知喇,哈哈。」芯芯有小小以笑遮醜既感覺:「同你做朋友都咁多要求架。」

我聳聳肩,道:「我之前都係想同妳做普通朋友啫,點知妳會又除衫又擘脾既啫。」我其實都講得幾賤。

「哎呀,唔好再講喇,食飯喇、食飯喇,哈哈。」講完之後就埋頭食飯起黎,但我見到佢耳背都仲有啲面紅。

其實相處落之後突然覺得芯芯呢個人都幾得意,如果真係做朋友,其實可能都唔錯。

(待續)
課金睇哂突然好空虛
外星人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞