USJ 環球影城 綜合討論區 (7)

691 回覆
5 Like 1 Dislike
4月既門票係咪2月就有得買
驚4月中買唔到fast pass
同埋買1.5日門票就無early entry嘅話係咪第2日最好都做農夫
Book咗園前酒店方便晨跑
岩岩前排買到0蚊機票去大阪,所以根本無提前睇過USJ同買唔切fp

唔好意思睇左好多post都唔太sure自己係咪搞清楚,有幾個位想問下
1. 我想知成個usj玩法係咪 神咁早去到等佢開門,開左門都唔可以入mario area,所以要拎到mario整理劵先,之後夠鐘入去mario園區,入到去仲要係每個game排隊??
2. 咁既話我想問我有2,3個人一齊去,如果大家都準時入場去拎mario劵,係咪都肯定會同一個timeslot入去玩?
3. 我係2月尾去,有冇話平日(eg. 22/2 or 23/2) 去會唔會少人d? 呢個日子淨係買到studio pass既話排隊都係要排好耐?
4. 我見好似話一張一日劵只可以拎一次整理劵,係咪等於全日只可以入到mario area而入唔到其他園區??
5. 我唔介意好早去到,有冇攻略比下小弟,我同fd 都未去過usj,而且驚自己都唔識點玩
岩岩個星期日(29號)去完
第1次去USJ 係跟團去仲要好細過
所以當時完全唔識咩攻略
今次第2次去USJ
純粹分享下

1. 冇買fast pass
同行朋友都唔想太早起身
本住到此一遊既心態入場
去到環球影城站都差唔多10點
我前一晚有睇d 攻略
知道入Nintendo world 要拎定整理券
我就入場前down定官方app拎整理券
搞左一輪都拎唔到
最後先發現要入場時staff 掃左ticket 個QR code
先可以係個app 拎整理券
發現得返2個time slot 拎
1550同1650
最後拎左1550
佢寫限1550-1650 入場
咁我地就玩住其他game 先

2. 就咁睇當日個場唔算好多人
同平時睇d YouTuber 入場玩個情況比既話
第1隻game玩minion個乘車遊
入場牌寫要等70分鐘
10:20 開始排
11:25 入到去
玩之前要睇d片
到11:35 先玩到
11:40玩完返出黎
同個排隊預想時間差唔多
隻game比較兒童向
都會有d急升急轉灣急停
但就唔大離心力
都幾得意

3. 之後行多陣minion就玩飛天翼龍
12:00 開始排
門口牌寫排隊時間50分鐘
最後12:40就玩完
有趣在一開始就要成個人向下俯卧式
模擬返翼龍飛行既感覺
會有360度轉同急速落斜
但冇海洋公園咁長咁多落斜
玩到最後見到有人跌左隻鞋係平台度

4. 之後就玩Hollywood 個roller coaster
13:00排
門口牌寫排隊時間55分鐘
13:40玩完
感覺同玩越礦飛車差唔多
但離心力大過飛天翼龍
連續玩2個過山車
朋友開始頂唔順話唔再玩過山車

5. 之後去左食lunch
食Drive in Burger
好快等到位
平均2000 yen 一個餐算平

6. 之後去Harry Porter
1450開始排
門口牌寫排隊時間60分鐘
1540開始玩
1545玩完
都係坐係架車急升急降急轉灣
離心力大過minions
但個feel 幾正
模擬返玩魁地奇飛黎飛去
個人覺得最好玩

7. 岩岩好時間去Nintendo world
睇地圖以為係Harry Porter 隔離
原來冇路行
要兜個圈先去到Nintendo world
最後1600入到去
入去會有人掃你張整理券
見有人冇拎券冇得入
本身好鐘意玩Mario
入到場真係哇左一聲
整得好靚
好似真係入左game 入面

8. 影左陣相就排Mario kart
1610排
門口牌寫排隊時間95分鐘
17:25 玩完返出黎
排隊時間最長既game
再加上上午消耗左唔少體力
同行朋友排到訓著左
幾經辛苦終於排到
坐係架車戴住VR鏡揸車
但其實都係同一條路軌上面
要射龜射browser同佢d靚
鬥高分
同行朋友玩得好開心

9. 玩完返出黎已經入黑
本身仲諗住玩埋Yoshi
但朋友話攰唔想再排
之後係gift shop 買d野影下相
18:20就離開USJ

總結
1. 本身係冇咩準備同冇買fast pass 情況下
唔預玩到好多game
有其他人話冇fast pass 不如唔好去usj
話可能排幾個鐘先玩到
結果係比想像中好

2. 今次同行朋友都係後生
叫做可以長時間企
但如果同行有老有嫩就唔好咁排法
強烈建議買fast pass同唔好玩刺激類既game
好多game 都限高度
要留意返

3. 我都係冇咩經驗
依度應該有更多師兄姐有更多攻略去玩
篇文都係純分享
上面既排隊時間都係當日數字
參考下就算唔好當一定
旺季既話可能唔止依個時間
不過發現通常都比排隊個預定時間早就入到場玩

4. 建議down 定USJ 個app 拎Nintendo world整理券
同時都睇到d game 要排幾耐同check 地圖
最後希望大家都玩得開心d
USJ絕對係值得玩同黎多幾次既地方
依家一月尾冇左幾隻大遊戲屬於淡季先少人
我都諗住3月尾 係咪唔洗咁早book定飛 怕天氣唔好
冇特別留意天氣 我都係睇自己行程買
本身諗住買xr ride fp 但尾嗰星期好貴
只係買咗入場同mh券 到時再撳飛入任天堂區算
3月尾好多人
日本唔係冇復活節假咩
發現冇哂fast pass賣 係咪準備排隊排成日..
3月前去都唔洗太擔心排得太耐
做埋農夫應該一日都玩得晒
3月24日開始日本學校春休み
學生放假放到4月7日

依段時間係會多人痴撚線,係超超超超超超超超多人
多到嚇撚死你果種
2023年有板你睇
多人到爆當日上限要拉埋閘
千祈唔好依段時間去
YES
而家係超淡季
最舒服係依個時間
又無新GAME又無COOL JAPAN
我打算8點半前到usj
其他園區基本上都玩過 但入唔到mario我應該會喊
諗緊好唔好買vip團
仆街….我淨係呢段時間喺大阪…
好灰..
1) 岩一半我頭PO有重新寫過MARIO整理券果PART, 你可以再睇多一次, 應該會容易明D, 你拎整理券只係入MARIOLAND個園區, 機動遊戲要再排

2) YES, APPS可以入晒3張飛一齊拎

3) 2月尾除咗3連假 23, 24, 25, 其他都會少人

4) 唔係, 整理券代表你入MARIO果個區嘅入場券, 你出番嚟, 如果仲係封區, 就要再比整理券先得入得MARIO, 你出咗MARIO就可以玩其他野

5)做農夫, 留意果個禮拜嘅開閘時間, 7點至8點準時到閘口爆閘然後9衝入去搶機動遊戲頭位
YES
YES
BOOK到酒店附近舒服好多, 慢慢柯完篤屎仲夠時間, 好多間酒店落去大約10分鐘到閘口, 唔洗咁早起身, 舒服好多
未聽過有地方會交換FP
你唔岩用上FB賣咗去算啦
https://www.thrill-data.com/waits/park/unit/usj/graph/calendar/2023/3
睇呢個網上年3月尾既星期六日反而好過平日?
暫時未知3月前果個禮拜開幾點閘
暫時嚟睇, 如果你唔係爆閘, 8點半到閘口一定拎到免費MARIO整理券
如果你有錢當然買VIP啦, 但係有分單人計錢VIP夾團同自己包團VIP
KLOOK果隻單人VIP夾團好似有D唔同, 好似係哈你波凸VIP團, 好似MARIO 單人VIP夾團好似得日本官網先有
呢個網都係話 3月尾星期六日等得快過平日 咁有趣?
本身諗住平日去

上年就係平日果幾日最恐怖, 星期六日果排有其他節目演唱會,踢波果D所以少D人

下面條LINK上年3月尾星期日
https://usjreal.asumirai.info/realtime/usj-wait-2023-3-26.html

下面條LINK上年3月尾星期一
https://usjreal.asumirai.info/realtime/usj-wait-2023-3-27.html

你見到D排隊時間都嚇撚死, 就算FP都要排好耐
我咁岩就係25號星期一去
真係出事
Mario vip團得日本官網有 仲要係日本導遊
諗緊好唔好買哈利波特團 貴就貴啲但慳返啲時間
不過我驚買左個vip會同mario整理卷撞左時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞