Samsung Fold / fip 討論區 (4)

946 回覆
6 Like 6 Dislike
close this ram plus, then will be not lag too much la

8g1 上限係咁
打咩機都會發熱降頻
而家唔夠用嫁啦
fold5 好d
Fold 係咪真係咁易壞, 係咪仲係實驗品
https://www.youtube.com/watch?v=QZOfmYTVvgI
呢個留言講得好啱:

邦尼說了重點 很多人笑三星的fold不像 例如小米mix fold 2 有正常比例的手機外螢幕
但三星的思路很清楚 想給用家單手輕鬆用到外螢幕 如果有雙手 為什麼不直接用超大螢幕?

今日部Fold4唔知咩事會突然黑mon要強制重開機....
那張照片是取消的 Z Fold5 模型之一
Fold 6 又好似傳相機不變,唉, 如果真係, 唯有等S25u 。
但所謂正常比例手機我都係一樣可以單手用到 唔需要去到咁窄
其實呢個係Mon嘅比例問題

大陸牌個內螢幕比例1:1.08
Samsung內螢幕比例1:1.2
所以Samsung個比例睇片會大啲

邦尼條片講得好啱,呢個其實係數學問題。當你個外mon整咁闊好似Oppo嘅話,咁個內mon會變咗正方形,個比例會唔好用。

所以Samsung 選擇遷就咗內mon。因為Samsung個邏輯係正常User都會揀內mon做重要嘢,外mon求其打下whatsapp就算

其實兩個比例都唔好,正方形mon真係唔好用,最起碼都應該要有4:3咁闊,好似ipad咁。
有冇巴打whatsapp 引用回覆對話用唔到圖片回覆? send出去顯示係自己就咁發張圖片咁 唔係引用個句野
到底flip 會唔會換相機?
如果只係換8g3 同加到四千電,
唔換50mp 果隻相機, 冇雙卡/esim 同 dex mode

就想買返flip 5算, 綠色真係靚.
mon貼係咪去原廠貼最好
fold 5嘅相機同邊代ultra差唔多?
s21+
ultra條撚,3年唔upgrade since fold3
幾代前都幾仆街
我由fold3,4,5代代升。
佢今代再咁鳩,未必再換
個鏡頭垃圾到戇鳩
真,都賣到12k+,鏡頭都唔俾頂級
連電都無加大4千4,服左佢
可能d 人出咗fokd 6 , 買返fold 5 算
睇黎s25U又 5000 mah
係咪由出ultra開始無變過
我就等fold6出買fold5
請問各位ching依家想買fold5是否不智?
想買多部機係for做野
想買水貨新機Fold
Fold5大概7-8k
Fold4 大概5-6k
請問各位ching 應點揀

請問行同水分別係咪就係無左八達通?
仲有無其他分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞