Samsung Fold / fip 討論區 (4)

811 回覆
6 Like 6 Dislike
Samsung care+ 洗唔洗自己登記?
我喺網店買加左錢2年
到fold 4總算可以正常用個外MON, 之前用開Sony 21:9好快習慣, fold3 真係太長同粒888廢..
真,fold4 升 5 真係得個較位薄左外,無升級感
用電呢? 8g2 應該明顯提升掛

我有興趣flip 5
用緊fold4 口以俾屋企人
但身邊無人敢用摺機
我自問都用左年幾fold 4 真係無問題
就算用電我都唔覺得佢誇張 只係如果有更慳電就想要慳電D
見屋企人部S23U 瘋狂用都用到1日
所以想試8g2 機
我office長坐插usb感覺唔大分別。
係fold3特別差先覺
s23u 我都有用過,舊耐耐用好多,fold5 mon大食電
我個部fold4買綠色

買返黎睇真其實點睇都係似藍色 覺得好靚😍
fold5我覺得個白色好靚
同事用緊唔帶case 真係好靚仔
我都係真軍,用緊新色。
我年年都係買特別色
今年係天藍色? 定石墨色
天藍呀,特別d,辯識度高d
呢部都靚 祼機好好睇
不過用an機都係想用摺機,平面機同iphone分別不大。
唔值得我每年trade in蝕/額外成本用。
同埋覺得三星而家個UI 都幾好用
都順
唔知fold4個UI6 幾時push
但三星網店個隻色我就未見過人用
One UI啲動畫真係垃撚圾到
聽聞Z Fold series 係lag過S series?

唔好話同iOS比,同支那牌子比都有距離
轉過嚟之前完全冇諗過賣成萬五蚊嘅旗艦機會有Frame drop

即管放長雙眼睇埋One Ui 6咩表現
我諗應該得pixel 係順
我都有諗過下部an 機買8pro
但水貨呢個價買唔落手住
奉勸想轉會嘅人千祈咪撚信demo機
嗰種lag係要你真正上手用落先會體會到
動態hz 起動果下就lag
唔想lag比多d電鎖120
想問下用fold嘅ching 舊電用得快唔快?兩日前iphone 轉會
內外屏50:50咁用嘅話,一般SOT大概 5-6小時。
電量會明顯比Pro好,對比Pro max你就預用少30%時間。

轉過嚟最唔慣唔係電量,係成部機嘅interaction 唔夠smooth
終於的起心肝換內貼 淘寶三蚊張果d

貼完柒到仆街 滿哂泡同痕 係咁推都推唔哂

點知一晚就自動消哂 變完美貼
新tech 造工,software配合等先最重要。大陸機整合耐用到通常差。成皮買返黎,用到一肚氣就無謂
pixel6做左白老鼠兩年,而家先叫好用無bug
部Flip3個mon出現綠線, 係咪冇得救?
掉得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞