Samsung Fold / fip 討論區 (4)

811 回覆
6 Like 6 Dislike
想問有無fold4 人算左beta 既one ui6?

想知係唔係好用左
呢度有一個
flip
無錯,Flip 5
想問好唔好用?粒電用唔用到一日?
啲女人唔用挨瘋好似會死咁
香港high end市場iphone 8成市佔啦。
我d同事除左大陸人有少部份愛國用華為,個個都係iphone
我公司算反潮流,都有四成 Android
我自己非常鍾意,佢嘅優點真係得佢先有,如果好似我咁,好欣賞佢嘅優點,真係會 keep 住用呢個 series 落去,唔會諗其他機。

優點:

1)佢摺起個 size 真係太好,成個盒仔咁好好袋,放衫袋褲袋褸袋唔會銀住又唔容易跌出嚟。佢打開個 size 都唔會太大加上輕身,好好手感。

2)佢個摺法拎到佢可以唔使支架都企到,平時喺公司或者出街食飯時可以半摺放枱面用,又方便又低調。最吸睛係可以用後鏡頭自拍,吃飯時同幾個朋友合照,較好角度放枱面就可以四、五個人一齊自拍,仲有得 preview 住咁 ready 定自己等影相,好多朋友驚為天人

3)佢個外形對我嚟講係好精緻,仲有唔少 accessories 選擇,穿喺手上或者掛喺身上都好好睇。

缺點:

1)電量一般,我自己唔用電話打機,主要係睇片、上網、messaging 同影相,一日大概 6 至 7 個鐘 OST,都夠我一日用,但高用量相信要帶尿袋了。

2)佢條摺痕真係要時間習慣,即使望落唔係太明顯,手指劃過係無得當佢唔存在。

利申:以上係一個女性用家嘅純個人使用體驗,無任何技術成份,未必所有人都有同樣感受,請自行斟酌參考。
我幫部 Flip 5 都買咗唔少週邊,其中呢個皮質細袋我相當鍾意,之前去旅行時日日都係用佢袋住部電話周圍去。

我諗我純粹對regular電話用到有d悶,想用新野,摺機俾到我。
iphone真係10年如1日,由iphone x到而加除左每年換cpu+升級相機,基本都一樣
Samsung 原裝原來有d咁的皮套,都幾靚
噓。。。。(呢啲又點會係原廠嘢)
我轉 Flip 5 之前都係抱住試下嘅心態,都擔心未必啱用,估唔到用落會覺得咁啱自己。
有冇開省電mode?
無,電池 setting 基本上全 auto
office 工的話,摺機應該不成問題。
真正考驗係旅行
已經當部fold係personal beanding一部份要扮young executive
無呢類要求既做返ifanboy啦
但香港除左見過有幾個阿叔用,真係無。
利:返中環
有冇師兄有fold 5 gcam apk?
原生相機app真係好核突
網上面啲gcam apk都會crash
前日跌一跌,個fold 5崩左個角…
哈哈!想搵個薄又硬淨既殼…
用Samsung care + 比錢換左佢
唔知有冇人之前share過,
呢個app可以open app as pop-up,慳返一個step
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rhyshan.popupfactory2
咁柒。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞