Samsung Fold / fip 討論區 (4)

811 回覆
6 Like 6 Dislike
fold 4?
到依家都未有
港行出左啦
fold5 有update 了
升完
其實動畫都幾明顯smooth 咗同有得打斷
唔明點解有人會冇感覺
4應該仲有排等啦
順左好多
睇嚟本身用緊嘅都轉返iPhone
有大更新都冇人討論
咁唔少人都係因新鮮感而買fold既
喱個po基本上係冥利巴真係長用fold咁濟
因為好似無乜分別
iPhone 15 Pro Max Fold 5雙修中
我自己都估唔到可以用到咁耐呢部fold 4

我一向雙修
最部[s近[/s]13pm 轉15pm
唯一可取係個八達通快左
其他唔覺好大提升 輕左d 但我都係笠個殼 條邊變原我都係套個殼
換左type 我一早用magsafe 叉電
耐啦時係暖暖地
打字個震動無13pm 咁強(但覺得清脆左,係好事)

fold4 一直都係睇下片睇下漫畫
睇網頁 fold 開變大睇真係一目了然好多
聽歌 兩部同樣用youtube music 配sony xm5 都係an 機好聲d.我有對airpod pro 1但覺得d 聲好一堆咁俾你 無咩層次
但唔係差 只係有比較下會分到邊部好d

但如果再有下一次
我會揀one plus/pixel 個種比例既mon

fold 唔用殼係好就手 一套個殼面mon 有條邊就擋左由左/由右掃去上一頁個個功能 我覺得單手用有呢個功能好方便
同埋三星寫個rom 其實都幾順

同埋可能我一路都雙修 無突然換機個種用唔慣既感覺
an 機 三星機呢d 要花d 時間去set goodlock 個度好多功能可以裝下野較下
好似單手用 指紋掣用隻手指掃落去會拉個通知bar 落黎
有佢方便既地方

rotation set 死唔轉(我習慣)
你就咁打橫部機佢都有右下角有個掣將條片變橫向都係方便
成個po我最認得你
我都仲用緊fold4,不過因為手緊冇得換5住
fold 4 係好用
睇片個mon 大過ultra
用黎上網就半部細tab咁
仲有側指紋

另外就有pixel 7影相同whatsapp 用
iphone 就有部se2 裝game玩

ios 同自己用法真係唔夾
部fold 4無端端拎上手冇晒反應黑mon
插叉機出叉電中有%但唔郁
vol up power開到機正常操作
一斷叉機就即熄機
又再重覆上面步驟
係咪舊電死了
battery life明明都冇乜野夠用一日
搖部機會聽到少少零件鬆散聲
但係部機冇跌過
只係成日打機部機會熱手
唔知係咪熱熔左入面
過保幾個月就收左皮了
有冇update過 os
我9月手多update完 one ui 5.1 即死
最近應該有個 safety patch up過
但 up完一排應該冇咩事
發現佢黑mon前半個鐘仲用緊正常
Fold 2用戶,用左3年零3個月,一直都好地地冇事冇幹,前幾日內mon花屏然後第2日唔著,上網check應該係屏幕排線正常使用下折舊出問題,香港三星或香港維修鋪整預左會貴,可能會被當係壞mon咁報價。有冇人知上深圳華強北整大約幾錢? 定係我疊埋心水換Fold 5好? 依家行貨1萬買到,食埋迎新應該8千幾買到。

本身諗住用多年等Fold 6大更新先換機
呢家邊到出fold5最抵?
我fold 3 4 5都有用
不過中間有s23u間一間開過
fold 6有傳咩大變?
留名想知
奧巴
我等唔手緊再諗轉唔轉fold5
話咁快部fold4就夠1年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞