[PS5 9月/xbox 下年/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(7) - 劇透請四重

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
宜家先lv3
我再慢慢摸下
lv3嘅話係難中d
不過計單體輸出都雙手近戰勁,一下廿幾十傷,一回合打4下
我鍾意ea多d。 偽君子反差大。

bg2有好多九陣營角色任君選擇 。

而家無奸人
吸血鬼
理論上上面第二個build食埋haste嘅話第一turn可以打3x3+2=11下單手武器 之後每turn都有6下
spores有+1d6 上埋毒再加+1d10 星爆氣流斬
佢同邪惡有好一段距離。 最多都係chaos good

同埋係群帶仔
典型小粉紅
究竟Mac 版幾時有
之前又話都係6號出
依家又無晒聲氣
要怪就怪5e淡化陣營唔玩九宮格變到個個都差唔多咁
好懷念以前玩neverwinter一定揀守序邪惡

不過冇丫, 就算5E唔簡化, 一個現代既CRPG如果仲要加埋九宮格影響劇情走向, EA多3年都未必出到
用pf頂住先,起碼正義之怒好玩
淡化陣營其實合理嘅
人性黎
做開好人唔一定惡即斬
不過我唔知樓上諸位係咪睇得人性黑暗面太多已經冇哂感覺
其實BG3對我來講已經好黑暗

你應承左人去到飛升果下先唔搞係人都反面,你正經同佢一路勸既話佢唔會怪你,好感高既直頭自動roll過
睇唔明原理
唔係丫, 之後SL勸得掂佢唔昇

但佢唔昇之後一路D對話, 搞到好似看破世情信埋主哈理路亞咁樣, 感覺仲難頂
第N次normal Playthrough
今次終於學識做收集狂 反正錢有多
有特殊技/名既裝/武器全部都買,即使唔岩職 一件裝都唔賣 ( +所有會爆炸同著火既野都入倉)
為左去到後期想突然轉職都有野玩
其實只係創作方向同寫作功力問題,唔太關有冇陣營系統事。同埋我係唔prefer有陣營系統,一黎有機會限制創作,二黎善惡留返畀玩家反思好過佢同你定左。同埋出到黎既效果好難整得好,實有唔少位隻game判斷選擇既善惡同玩家諗唔同。正如而家paladin誓言其實都係類似既野,結果就有係有d位玩家唔明點解會破/唔破誓
其實已經好過dos2,dos2後面內容勁少,bg3 act3有好多內容,只係仲未夠多寫完個故事
dos2後面少前面多
死神海岸個章多到傻
前面應該冇問題啦 同以前一樣
殺左影心放佢係箱 再用bug將個箱大力掉到隻野前面 太大力箱會爛 條屍碌出黎
因為屍都計同伴 會入cut scene 但影心死左後 得Gale一個係度會播佢嘅cut scene
跟住自爆end
原來個傳送係bug
人地殘花有主.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞