[PS5 9月/xbox 下年/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(7) - 劇透請四重

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
精簡版系統介紹同faq
隻game玩咩?
戰棋類回合制crpg.重roleplay元素,多劇情選擇同分支.

單機game定多人game黎?
主要係單機game.但亦都support local split screen同online最多4人.

第一次玩揀custom character定origin character定dark urge好?
TLDR:custom character.
origin character有自己既秘密,隨住故事發展提升好感度佢地會講你知.如果你直接用origin character,你一開始就知道晒佢地既秘密.而且自己用會變左唔講野,佢地個性都變左由你決定.
dark urge係可以customise既origin character,但佢有自己故事,只係一開始失憶.而且佢天生有殺人衝動.所以有大d intention畀你行邪惡路線(當然玩咩人都可以).除非你想做壞人唔係唔太建議.

有幾多個同伴可以揀?
6個origin characters.仲有4個非origin characters.同伴入左你camp就可以隨時換人.halsin同minthara應該唔可同時入隊.仲有d冇故事既傭兵可以做你同伴.

所有同伴都可以溝?
應該得bg1&2既角色jaheira同minsc冇.

點樣respec?換同伴職業對劇情有冇影響?
初頭地城搵到守墓人就可以係camp度respec.同伴換左職劇情都會當佢係原本個職,所以故事上冇影響.

短休長休應該幾密?
有需要就休息.同伴故事要長休先講到.而長休唔會令你變mindflayer.

lag/開唔到game點好?
update gpu driver. dr11同vulkan試下邊個好d. game入面set返做full screen,default係borderless.

基本概念
因為遊戲機制基於dnd,所以所有野都係圍繞住擲骰.除左cutscene既屬性檢定,其他擲骰都係背景同你做左,如果想知擲骰結果可以睇右下combat log.
屬性檢定
周圍探索同cutscene時會做唔同方面既檢定.
1d20+屬性調整值+擅長加值>=DC(difficulty class)就算成功.

攻擊擲骰
決定攻擊命中與否
1d20+敏捷/力量屬性調整值+武器擅長加值>=AC(armor class)就中,至於用敏捷定力量就睇你把武器.
法術攻擊既屬性調整值,除非招法術有寫明,唔係就會用你既施法屬性,即智力,感知或者魅力.而法術攻擊既擅長加值點都會有,唔睇武器.

傷害擲骰
決定攻擊傷害.唔同武器同法術要擲既骰都唔同,例如2d4,即係擲兩粒四面骰決定傷害.武器攻擊既傷害會加埋敏捷/力量屬性調整值,而法術就唔會.

豁免檢定
通常係你或敵人中負面效果時就會做豁免檢定決定有冇事,有d法術寫住感知豁免,即係人地會做豁免檢定,屬性調整值用感知,去決定中唔中效果
1d20+屬性調整值+擅長加值>=DC(difficulty class)就算中效果.而DC會唔同情況都唔同,一般都係10.而法術豁免既DC係8+施法屬性調整值+擅長加值

擅長
一開始擅長加值係+2,任何你擅長既野要檢定時就會+2.而呢個加值每升4lv就會+1.

優勢/劣勢
優勢即係擲兩粒骰取大嗰粒,劣勢就相反.你要提高命中就要搵方法得到優勢,例如企係高地用遠攻,隱匿時攻擊,用某d法術加buff等.

業力骰子
會平衡返good roll同bad,即係你會少見連續擲到大數或細數,唔知佢背後點運作.defualt係開,建議熄.熄左d擲骰bonus更貼合預期.開左高AC既角色應該會易d畀人打中.

裝甲
輕甲敏捷調整值會加落AC度.中甲都會,但最多加2.重甲唔加,而且唔同甲需要唔同力量先著到,同埋潛行劣勢.如果著唔擅長既甲,所有擲骰都會劣勢,而且用唔到法術.

專精
角色最高lv12,每4lv都可以揀專精.如果冇特別既build,或者唔想熄,加屬性點普遍係最好,尤其係前期.

multiclass
每升一lv你都可以揀其他職業黎升,例如你lv4,可以係聖騎士lv2,戰士lv2.multiclass係非必要,冇都玩到.通常都唔建議太早multiclass.我自己冇玩,等有玩既人講多d.

偷竊
要潛行先可以偷人野,偷野會做巧手檢定,失敗輕則減好感,重則開打.偷太多或者偷左重要野佢地或其他人會過黎懷疑你,所以偷完好離開現場.

集中
持續既法術通常有集中既字眼.集中法術只可以維持一招,例如你用祝福術,之後用災禍術會cancel左祝福術.畀人攻擊會做體質檢定,失敗會破左集中,法術失效.

wiki:https://bg3.wiki/wiki/Main_Page

https://www.youtube.com/watch?v=tg0bGUdJ9hg

開定先
月出係唔係最後先去
第3章
呢個位點入去?
救卡菈克 殺左安德斯之後
落去華麗的木質地板門
唔上係指唔搭升降機?
多啲用門就救到全部
lm
你唔落水就得 落水前佢會提你
月出可以上去 我個時未拎nightsong已經屠左城
依把野act 1真係幾屈
係個debuff有時煩d
佢地自己去打怪之後自爆死晒
有咩特別勁 20傷左右應該act1應該仲有把火事大斧頭
應該大部分人都知
原來平時同唔到你殺嘅人傾計 但係可以開易容術之後傾(要如果未易容就傾 之後易咗容都冇用
lm
而家諗返act2隻食錢怪都幾似Poe 粒divine orb
每邊坐一個人
你要用門夾佢一齊走
火個把好似打小動物,植物先有火傷
https://twitter.com/larianstudios/status/1696624759541260420?t=u-CqY79aLKAE-WYakrsVFg&s=19
最新community update
黎緊會focus返係bug fix, improvements同epilogue,即係大斬既內容好似upper city呢d短期內唔會有。
epilogue會逐漸加返,patch2已經會有一d可以睇
karlach有多個ending,不過聽落唔係good end.
遲d有得踢走coop既玩家出隊
有得中途換look
點樣拿
lm
https://www.ign.com/articles/baldurs-gate-3-patch-2-minthara?utm_source=twitter
Swen 講minthara. bug搞到1500句對話冇出現.但本身就冇整佢既個人任務。佢既設計佢哋早期諗左幾個版本,d人datamine搵到既野(應該係大肚)就係其中一個版本,不過太複雜所以冇用到。應玩家要求將來可能會加返多d內容畀佢,不過唔係短期會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞