[PS5 9月/xbox 下年/PC]Baldur's Gate 3 柏德之門3 討論區(7) - 劇透請四重

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
我攞嚟救人
有無人知PS5 實體碟今日邊度有得賣
暫時未見到佢地出現係act3
唯有慢慢搵下
+法術豁免難度
後期好多裝都有
Now tell us how you're doing
好似見返個老朋友咁
你冇講錯 可能多周目既時候 唔想玩咁仔細 會試下邪念配佢
老實講如果一條線係講Minthara 對抗至上真神
另一條線講 主角+Minthara 都係至上真神軍 攻打博德之門 應該幾正
1. 戲法係唔駛用到環位嘅
2. 高低地形差一樣有效
3. 某d法術例如火球術唔係睇你打唔打得中 係睇對家避得幾多 高環數法術好多係避到都要扣一半
4. 法師Wizard其實輔助功能會更強 唔一定當佢打手用
5. Magic missle係必中技
德魯伊都可以玩召喚流,計埋隻狗有4隻召喚物
之後自己變埋做動物死左變番人又唔會扣血,都算幾萬金油,做唔到刺客同法師某d 位
不過話時話Minthara 個voice actor都好似好少現身 連Halsin va都有出現玩下野
我玩吟遊
狂笑依類輔助技都miss 好煩
樹精可以再召
再加埋法典個骷髏頭
成隊軍隊咁
係 而且法師優勢係可以係咁抄法術同係咁轉 好方便
預言法又可以幫隊友換骰 攻守兼備
其實我自己係德魯伊fans, 任何game有呢個職我一定開呢個

bg3睇親評測都話德魯伊係廢職,但我一路用落都好爽

尤其去到後期變到元素師令,好多時可以一挑十其他三個企埋一邊睇戲都得
玩緊druid/ranger
自己+魔寵+動物=3隻烏鴉 黑色三連星咁

德魯伊好似好多玩法咁 成日諗唔同打法/multiclass
可以正路就咁月德10lv有得變身三打
又想玩Spores招Symbiotic Entity druid 2/rogue 3/ranger 5/fighter 2玩雙持 每一刀都多一個1d6傷
又想專玩佢招橡棍術 或者火焰劍
有冇玩野蠻人既?
玩緊隻雌性半精靈野蠻人
成日都閪面唔知係咪因為係野蠻人
攻擊時成日miss
其實呢啲裝MOD會抵玩好多 custom 裝+ dice 豪華版真係唔太吸引
唔知係咪old news, 我尋晚先發現原來禁esc 唔係真係pause game

尋晚有屋企人問我野,剛好我打完幾隻哥布林,野都未執,血都未回,就禁左esc同佢傾啦,傾傾下發覺隻game播平時開戰個一下聲,比佢嚇親
原來我個party比其餘既哥布林發現左,無啦啦開始左戰鬥
詩人你要玩輸出都係玩近戰為主
法師定位一定係術士 法師個堆
同埋用控場技為主 火牆 冰牆 豬油術 魔法推推
單體技唔太勁 得必中個招勁
cantrip技冰射線拎到冰杖+冰戒之後都勁 可以整到人PK
act 3一開頭條村有佢地藏身處 你搵下
好似無實體?
無得Pause, 現在d人都希望larian 加
呢隻game痴撚線 放假想玩一陣
打個矮人re左兩次就冇左2個鐘
要幾多個鐘先爆機
如果你發覺發術太難中 有可能係對方防依招方面比較強 又或者自己太低lv/multi class太多 搞到好易過
用塔沙狂笑術做例 如果對面Wis save高一般難中嘅
你可以試下配合牧師放bane災禍術減佢成功機會
都係鐘意dos2個偷野多d 唔會失敗
但系統限制左偷幾多
而家bg3
如果SL既 要自我控制 唔好偷到太屈機
唔SL既 其實有極端失敗 已經偷唔到
本身加成幾多點 都有20份之1失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞