[ARMY]防彈少年團BTS討論區(42) Welcome to Chapter Two of BTS!

836 回覆
28 Like 9 Dislike
無rap嘅 alternate version 仲好聽!
Jack都rap都唔好聽
其實seven同3D比佢自己唱晒咪仲好
我唔係道德撚都覺得rap part歌詞好垃圾
攪到首歌好low
對比下Latto rap 得好好多
其實依家唔洗加人featuring 成績都可以好好啦
諗住搵個白人featuring電台會播多啲掛
2023年仲係到物化女性 聽到頭都大埋… 理解係想迎合歐美pop song 國仔毫無疑問係好適合呢種曲風 但真係希望下次正規專輯可以出返啲有深度嘅歌 起碼唔好咁膚淺咁政治不正確先我都係聽返Alternative ver算
但我完全唔想聽個explicit version, 聽到想嘔
唔止物化女人,仲係貶低哂亞洲女人
Alternate version 無問題仲好好聽
但段rap 真係聽到想嘔
撇除道德政治層面 呢首歌肯定冇seven咁洗腦 但一定比較襟聽
有講亞洲女性?
agbs asian baby girls
首歌完得好突然
段rap 根本上就講到亞洲女人好易上
亞洲army 佔咁大比例
點解大黑咁嘅歌詞都批
淨係聽 alternate version 算數
首歌本身幾好聽,仲好有2000s細個聽pop song 嘅feel
齋講歌我仲鍾意3D多啲
講真,我覺得只要首歌成績好就得 唔係太care道德層面 難聽啲講啲歌詞都講得幾中 亞洲女人係真係低賤啲 避免引戰 我就唔舉出某女團成員去某啲地方做某啲野 雖然呢啲嘢的確係唔應該出現喺首歌入邊 但係呢三條友製作同埋寫歌 BloodPop David Stewart Jack Harlow 本身應該都對亞洲女人有刻板印象呀嘛 如果唔係都寫唔到啲咁嘅歌詞
你喺呢到女人堆中講亞洲女人低賤係咪玩嘢
身為亞洲人更加唔應該俾班白鬼睇死啦
俾人笑俾人歧視仲要講到無所謂
你係咪做開奴隸出身
下次搵個白人rapper 嚟笑亞洲男人係搵唔到嘅細雀你係咪又覺得無問題?
亞洲army 更應該企硬向大黑發出訊息
想打入美國市場無問題
但唔該唔好加一腳踩低亞洲,尤其係亞洲女人
唱打炮歌無所謂,都係人類生活一部份
但依家Jack Harlow係笑緊亞洲女人易上就真係唔ok
點解我聽唔出有貶低女性... 係咪講緊呢個Term?

https://twitter.com/130613fate/status/1707638080029479369?t=YMKDzJSV0XziCZiTgu0qwg&s=19

另外Twitter見到好多人誤會Jack段Rap個Whorin' 係指D女.... 其實係話緊自己
佢真係識揀歌 好似話有一堆歌俾佢揀 都唔啱佢口味 直到遇上呢首歌
Cause you know how I like it girl 嗰度一聽就令我諗起Sam Smith首unholy
依家由白人男人口中對亞洲女人shout out啲咁嘅歌詞,真係好有蘇施黃的世界嘅味道
正如黑人可以唱 n***a 但其他人係唔可以講
成段rap都係貶低緊亞洲女人,唔單單一個半個term
當然ABG 都好差,stereotype 亞洲女性
你可以睇吓urban dictionary 點解釋
http://abg.urbanup.com/15089026
仲要係亞洲歌手嘅歌真係有啲錯
或者你試去問吓喺外國大嘅男性朋友點睇段rap
我啲喺美國加拿大長大嘅男性朋友聽完都覺得唔係好妥
完全顯露出膚淺白人點睇亞洲女人
咁佢哋一齊challenge rap part又點解讀?
One girl two girls three girls咁跳得好開心
要周圍搵理論去合理化首歌,就知有問題啦
當然JK而家係國際巨星,出咩歌都會有人撐
今日又爆出喺屋企攬女,連大站姐idareu都好似走埋
信就繼續飯,唔buy就脫飯
真係唔使浪費時間說服對方
係屋企攬女有什麼錯
你話聽唔出首歌有貶低女性,已經唔使討論
Again,唔使浪費時間說服或者討論
你覺得冇錯,站姐覺得有錯
大家忠於自己
而且呢個解讀話jk係toxic masculinity嘅對立面
但jk轉個頭就開心跳one girl two girls
你唔覺得被人掌摑緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞