一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
有得揀架咩爆左入息就係爆左 應該唔會為左一個機會而辭職掛
7月20日新聞公報係咁

(3)租者置其屋計劃(租置計劃)回收單位(只適用於綠表申請者)

房委會資助房屋小組委員會(小組委員會)於二○二三年六月十六日的會議上通過恆常化出售租置計劃回收單位,並將於「居屋2023」推售新一批的租置計劃回收單位。最終出售單位數量及詳細單位名單將於選樓前三個月左右確定。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202307/20/P2023072000248.htm

居屋2023官網租置價單、單位圖下面都有細字註明
THANK YOU
有啲工係靠OT、bonus,呢啲可以控制
或者有其他收入
呢d應該佔好少數姐就算有得搞正路都揀居屋
用綠表買市場嘅二手居屋,係咪淨係可以買啲上手未補地價嘅單位?同埋正常係咪貴過新居屋?
其實過多幾年易抽好多 白單而加要頭1粒波 過多幾年最多頭2-3粒
二手一定貴過一手
傻啦 以家都係頭波中段就賣晒 過多幾年易抽d我諗最多都係去到頭波尾段
真係好睇彩數有啲抽十年都抽唔中 有啲抽一年就抽得中
我有個唔熟嘅朋友抽中咗白單頭波買咗東涌200幾呎
仲要本身係高收入工程師 買完即刻爆入息依家都搵緊七萬八萬
東涌層樓畀咗屋企人住 自己再買咗層舊樓
跟住依家結婚 又搬新樓唔知係咪佢老公 一個女人仔都揸兩層樓 就算冇抽居屋佢都買得起樓
補咗地價就係自由市場,咩人都買得

二手居屋係賣家將一世人一次嘅房屋福利都拎出嚟賣 ,點都要賺啲

或者你留意下銀主盤,早排山麗苑就有個銀主盤,未過禁售期,要低過原價賣

嚟緊應該陸續出現
其實係睇返未來幾年供應量
加上新政策令到公屋一開二成本大咗,而且出面私樓跌緊價

都未計移民/躺平嘅人
等下次
可能有啟德呢
有啟德要唔要
新手一問

本身係3人公屋户 家有長老2位 已過65
想申請買綠置 但小妹已嫁人 男人有私樓
係咪要甩名等兩長老去買?

如兩長老負責申請買(但無收入)
1.係咪唔可以派長者優先隊?只可以當普通家庭買?
2.有冇辦法買完之後加返名做業主? 成功抽到都係我供 長遠都係想買個單位照顧佢哋

求指引
有能力就直接用公屋去買二手,唔駛等抽

除咗你名,兩老都可以排長者隊,因為其中一個滿60就可以
綠置居或居屋只可以係業主申請按揭
而且部份銀行會用99去減申請人年歲嚟做按揭

如果佢哋得你呢個女,你加唔加名都冇影響㗎啦

提提你,公屋10月有新制,自己睇清楚
真係要諗下 會供得有d辛苦
兆翠自供我都輕鬆,就算唔小心失業一段時間都無咩壓力
Thx ching
有幾問題想請教下大家

1. 現時公屋單位四人居住 申請嗰陣我知要入曬四個人名 但如果將來有一個家庭成員唔會長住新居屋 咁需唔需要將佢除名 洗唔洗住夠幾耐先可以除 (因為見到18.4.2 所以想問問)

2. 唔知有無理解錯 揀數嗰日要比埋首期 想問首期張票係唔係一定要申請表内人士 可唔可以搵非表內人士嘅親人代出張票

3. 呢個問題依家問早咗 用綠表嘅ching 有無考慮唔好彩裝修趕唔切三個月入伙 會點做
1. 2年
2. 可以
3. 有得extend照俾租住住先
1. 其中一個關鍵成員要住24個月,其他冇影響
2. 首期有張銀行本票,邊個真正比錢冇人知,補差額嗰張任何人嘅私人票或銀行本票都得
3. 裝修趕唔切就租酒店囉,如果你打算全爆大執嘅,到時提早搵相熟師傅約期先,而且都知間屋係點樣,其實未收樓都可以準備定
可以 如果佢做到按揭
感謝解答
感謝解答 想問多少少

唔係關鍵成員無影響嘅意思 係除唔除名都無所謂?
因為我見18.4.2講到好嚴咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞