一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
目前都係睇下價錢,望下邊條邨自己想要

價單
https://www.housingauthority.gov.hk/mini-site/tps/pdf/salesleaflet_hos2023.pdf

個別單位資料要稍後,始終係上個月先落實租置公屋恆常化,同埋加入嚟今期居屋,比啲時間房署啦

我覺得趁住而家資料唔多,可以客觀咁選擇邊個邨,某座樓唔要,或者要咩size,到時直接篩走唔啱嘅
否則望到單位嗰陣,又好易心大心細做錯決定
你可以上網或者去地產舖叫佢哋推介

綠表申請購買資格證明書個幾禮拜就有,好輕鬆
咁不如考慮首置盤,煥然今年9月左右就得
數量唔多,但真市區盤
睇首置盤,嚟緊有煥然
或者搵多個人組家庭隊
想8 掛下 2 公婆 結咗婚
買咗私樓,層樓只落老公名,冇老婆名,老婆都冇做按揭擔保
咁老婆可否用 白單 咁去抽?
謝謝
好詳細 感謝
唔可以,結咗婚要一齊申請
你去居屋2023官網,拉到最底有租置公屋,㩒入你心水屋邨,都有少少嘢睇下
ok
最貴都唔洗100萬都成500尺
南昌邨昌賢樓716室,間屋勁大,仲有露台
真市區,100萬有找

好葡萄呀
綠表買就唔影響啦,係驚佢哋只睇到長者隊優先揀樓嘅著數,唔理代價

仲要係「幫人問」,等嗰3母女自己睇最穩陣
佢個面積計法應該係跟返私樓 唔係平時公屋個種可用面積?
我估係居屋個計法,不位單位實際尺寸/可用面積應該好易搵

呢個單位有圖,點睇都好大
好似幾吸引 抽下先
樓上結左婚
問另一半/自己排單身隊果d
係咪理解唔到乜叫婚姻共同體
真係好多呢啲人
我有朋友個老婆居屋有名,佢都自己去抽下白單
結果係最早收信嗰批

佢覺得結婚冇幾耐,應該check唔到

所以有時見到啲搞笑到好似玩膠嘅問題,我都會認真答,因為真係有呢啲天真嘅人

不過有個朋友死都要拗白非核揀樓早過白單,我先發覺呢個人喺其他方面其實都係好難溝通,只係平時飲飲食食吹水唔覺,最近冇聯絡喇
白長目標兆翠苑2房
希望抽到
屌你資產爆上限個人都咁撚on9
Cap埋段字比你都唔撚睇
應該得嘅
有私家走廊,玄關位,幾正
不過啲牆好厚
哩個問題又係痴撚線
用屎眼諗都知唔得啦下?
最on9係而家先走嚟問轉走啲錢得唔得

有心買嘅,4月公佈嗰陣,預繳N年家用啦
想請教一下
現居公屋, 戶主係我老豆, 已經住咗喺老人院, 無行為能力
想申請綠長
如果淨係想供層樓畀老母養老, 即係我同老母都會成為業主
但我打算將來結婚生仔一定唔同老一輩住, 會另外買樓

咁使唔使先同房委會申請轉戶主?
如果申請者填我老母, 仲使唔使我簽聲明書話同佢一齊住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞