一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
綠表冇分核唔核

可以
你除咗名,就唔係家庭成員,唔喺嗰度住先係正常喎

而嗰段條文,我嘅理解,主要係針對原裝清水樓或者扮有人住,其實長期空置,禁售期後轉手賣嗰啲
明白
我原本以為係公屋嗰種玩法
比房署捉到租約入面有人唔係到住就會罰
公屋都難捉,要做n次家訪先證實到

居屋更高難度,唔會投放資源喺度啦
夠人手嘅捉開廚仲實際
點解你有4個人唔直接搵其中(eg父母)兩個抽白表..淨低既仲可以留公屋
離左婚就可以
離婚先,夫妻要一齊
如果係十年內買入本身租緊嘅租置公屋,可以用白表

詳情睇申請須知或爬文
明白 唔該晒
又如果
父母買咗租置一齊有名+已經超過十年嘅話
唔可以入紙抽居屋?當有樓定當綠表定會冇資格抽
當有樓啦 同你買左間居屋情況一樣

我想問下如果我今年白居易買2018年前居屋(eg屏恩苑), 係咪5年後先可以轉售比返綠白表? 假設未補地價
另外, 如果補左地價, 係咪隨時可以放, 就算半新居屋
用咗一世一次嘅房屋福利,除非離婚,層樓比其中一方,另一方「有機會」再買

不如賣出間公屋再買間已補價居屋仲好
康和式或房協好過新居屋

cap漏左, 應該係得?
你上手買嗰個先係首次轉讓日期,唔係每次接手再重新計

同埋係白居二,「二手」
唔係好明
你意思係例如 我父母留公屋 我同另一個就白表?
我仲以為係每次轉手都要計, 除左補左地價可以自由放
今年都想試下白居易, 如果抽中考慮屏恩苑, 好似得E個平D, 300幾萬
假設父母兄妹,四人租住一間公屋,父係戶主,滿60歲,兄妹滿18歲

可以父+母白長、兄、妹各自白單
如父母抽中及揀樓,一個月內申報,兄妹通過資產及入息審查(富戶政策),其中一個成為新戶主,與房署簽新租約,如果係寬敞戶,要搬去細單位,會派3次,唔啱就終止租約
而父母除名之後,唔可以再住喺間公屋(申請暫住最多4個月),新居屋入伙前要租樓或瞓街

如果父母冇揀樓,反而妹抽中白單又買咗,咁就妹一個月內申報除名,父母兄繼續住

以上係10月新制之後玩法,如果一個月內冇申報,即係家庭成員之中持有物業,可以冚家富貴搬去私樓,唔駛再屈喺公屋(因為房署會收返間公屋)
而且違反租約,指定年期內唔可以再排隊申請公屋

除咗買新居屋之外,簽訂私樓買賣協議都係一樣情況
戶籍之中有人瞞住屋企買咗樓就精彩喇

留名等睇廢老去東張哭訴冇咗間公屋
調返轉 你父母白表 你同另一個留返係公屋
我知係2手, 樓齡淺又平好似無咩選擇, 長沙灣凱樂苑成600萬未補地價
我見你成日打「白居易」
如果用呢個去Google搵料,會搵到一堆山埃資料
九巴加班好過啦
電車平均冷氣弱D
要等安秀收樓先會加密班次,而家唔減都偷笑啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞