一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
有御海灣既配套
得兩三間貴到仆街既cafe同bar, 茶記都無間
睇胡說個地鐵站上面好似起幾千戶wo 下面點都有商場掛
如果有幾個月未有工開冇糧出呢
有商場但唔好預太大,得33.5萬呎仲要包埋埋幼稚園、社會福利設施及休憩用地等,仲要最快2039年先落成,商場可能再遲d...
---------------------------------------------------------------------------------
首期最快於2039年落成

其中,屯門南延線第16區增建的鐵路車站上蓋及周邊土地,現用作屯門游泳池、海皇路花園等,佔地約6.86公頃,將由「政府、機構或社區」地帶及「休憩用地」地帶,改劃為「其他指定(商業/住宅發展暨公共交通交匯處 )」地帶,並以地積比率6.5倍發展。

其中住宅部分地積比率約6倍,發展18幢樓高10層至45層、高74.5米至174米的住宅大廈,涉及約394.7萬平方呎,提供8,148伙;非住宅部分則以地積比率約0.5倍發展,涉及約33.5萬平方呎,設施包括商場、幼稚園、社會福利設施及休憩用地等。
等撚到無牙食野先有商場
要正常價咪百份百旗下嘅牛奶冰室囉
再唔係過返友愛
不過住唔慣就唔好勉強 留返比有需要人士
白表申請須知附錄甲,有齊公式
唔係你班友點會肯坐2個站去屯門搵食
計緊… 由今年二月開始計到今個月… 我條數簡單啲,每月搵一萬x6再減呢六個月供嘅強姦金,咁就係房委會想要嘅總數係咪?
咁都計唔掂唔好買樓啦
我冇你有抽咁多次抽居屋嘅經驗嘛,我都係第一次申請㗎咋,唔講咪算囉,洗唔洗咁串呀?
想問下家有長者可以夫妻兩人?
定一定要加子女先叫家庭🙏🏻
夫妻2人已經係家庭,仲要係核心家庭
所以其中一個60歲就可以排長者隊
仲要計埋雙糧,bonus
你冇信心嘅可以寫大約數,最緊要keep齊文件

銀行月結單嗰啲記得留低,因為出年先審查,到時又要補領就煩

其他注意事項可以睇#7,係唔少人中伏嘅經驗
兩老從來冇結婚,或者離咗婚N年,但一直繼續住
個表有埋算式你都唔睇
唔關報過幾多次 你係連須知都唔睇就伸手問
OK,唔該晒,清
你又知我冇睇? 你坐響我隔離望住我有冇睇呀? 我問清楚係咪唔得先? 呢度係咪連問清楚都唔可以?伸手問? 我睇晒再問係咪唔得呀? 你真係巴閉,咁惡都有
問得啲on9問題就知你無睇
OK,你啱晒,早抖!
其實可唔可以入表照當兩公婆入二人單位咁抽,但到真係抽到揀樓前先註冊,係揀樓交文件果下先交註冊文件
二人姊弟抽 但細路係外國留緊學得唔得架?
非核心家庭抽中既機會係零,唔好哂錢抽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞