一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
阿爸60 阿媽50 會有借唔足嘅風險?
綠表唔洗入息證明同壓測 不過d人話tu差(eg破過產)有機會唔借之類
多謝解答
關鍵日期前3-6個月搵銀行做按揭
同搵律師分開搞

如果冇相熟律師,用返房署就算啦
唔該
戶主都可以
收樓
係唔係因為房署做擔保所以唔洗壓測?
希望大家做到鄰居
想試下抽啟德兩房
未入過屯元
硬係覺得兆翠好唔方便咁
兆翠唔係人人啱
就算係屯門區內客對overall成個泳池區嘅comment都好不一
佢係靜得嚟多巴士出市區 仲要尾站
但係唔好expect一落樓乜都有齊
龍門居正啵,樓下咁多小食,多到好見外區人突登揸車入黎掃街
又係巴士總站,同一時間又係一出就屯公
係衰在無M記,最近要行去新屯
想問吓,兩老買左公屋,業主係老母名,係咪要佢地離婚先可以同老豆一齊排白長?
唔覺 樓下咁多小食
想坐低搵間正常質素既正常餐廳 一隻手指數得晒
巴士總站啲車兜兩個字(259D)四五個字(962X)先出到去
真係直接個兩架 放工時間同禮拜六日轉車站多人到嘔
個個搭咩線都落嚟轉
去市中心去西鐵站又係得506 又多人搭上落耐 有時又塞
啲人又中意企晒門口

龍門居除左環境舒服之外都無咩好吹
差對面河一截
可能我好睇重交通同食嘢
對面河起碼開返啲正常餐廳 去邊都多啲選擇同快啲
環境都係差唔多
兆翠喺屯門嚟講算係咁
交通,環境同配套嚟講平衡得幾好
唯一唔好係樓望樓囉
要方便去晒市中心啦
利申打手
景觀嚟講 兆翠遮晒南浪啲河景
但係開則又要避噪音向西一律冇窗
完全係插針樓嘅極致
今期中唔到新居屋中白居二都唔錯
對面私人參建居屋富健花園592呎都係400萬
按揭難搞
已經過咗首次發售日期25年
供唔起最好買樓花
有1-2年時間儲下錢
重售果D一時間要拎一大舊錢出黎
btw想問下居屋原裝全部跟煤氣熱水爐?
居屋送煤氣爐,綠置送鐵閘
咁又唔洗既應該
供唔起既意思係,供款係我家庭月入既一半,不過老豆老母一把年紀,無謂計埋佢地份收入

供得起既意思係,供款係我個人月入既一半
如果計兩年後,我有信心供啟德兩房都無問題,只係我個人比較悲觀
有時都諗 有條女陪我供就好,利申a0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞