一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
明白 唔該你
thx
你睇埋自住物業長者冇邊啲福利
同細佬傾埋兩老日後嘅醫療生活費嗰啲

我就一定會講,「你間屋升咗幾球,冇錢養佢哋咪賣樓囉,你都係靠佢哋先有呢層樓」
新手唔識假設我買層二手市場居屋 用綠表買 40年樓齡左右 銀行應該只係做到5成左右按?
申請人唔用長者,抽中聯名業主都可以?
過咗房署擔保期,通常睇返層樓嚟評估,大約6成
你可以去相熟或附近銀行問下
不過買咁舊,好咩?租置都話貪平
居屋買咁舊,我寧願攬住公屋
聯名業主咪係業主囉
你要加佢名,只可以排普通家庭隊,佢做成員,你做申請人加業主

某程度上我覺得你自己白單可能好啲,始終賣過居屋一定有複雜嘅故事
有一個關於居屋按揭問題想問一下
我一家三口入綠表 ,有長者
申請人係我自己, 但係我無工作同埋無用過信用卡哩啲
想問一下到時抽中左,去銀行做按揭借錢會唔會有借的少/唔批哩啲問題?
是關依加新果啲居屋大多數地點唔岩我 同埋新居屋最大實用面積都只係大概470呎左右

二手居屋 例如坑口站和明苑 安寧花園果堆 貴少少但實用面積有差唔多五百幾六百呎 又就腳少少咁(對我黎講)
舊個d要4成首期 隨時仲貴過私樓既首期
不過有吹風會放寬d舊居屋都俾你做925
但唔知吹唔吹得成
要4成咁誇仲衰過私樓首期
有機會,而家申請定信用卡,升下TU先
或者儲夠錢,收樓嗰陣一炮過
新個d又要捱溢價我又覺得唔抵
白居二就話 要拎埋公屋換就不了
我都問下 如果用綠長申請,申請人唔一定要係長者?
申請人唔係 但業主之一一定要係
假設一家3口,父母子住同一間公屋,父滿60,母未夠,子滿18歲

綠長:
父做申請人+單名業主,母做關鍵成員(永遠同長者一齊住)咁樣做,子可以甩名,母亦有首置
或者加母或子做聯名業主

母做申請人,父+母聯名業主

子做申請人,子+父聯名業主

我建議有其他兄弟姊妹就一定要落名做業主,保障自己
父母TU信唔過都落名,日後申請按揭順利啲

否則就越少業主名越好,留返首置
小弟係綠表 但用綠表買二手市場居屋好似好唔抵 但奈何又空間大啲 實用的 地點就腳啲
我上網睇話簽聲明書證明有能力還款就可以
主要係我屋企人供, 份聲明書係唔係都要有其他前提條件先會比你簽?
綠表申請須知16.1第一句
長老未60? 我都覺得好唔抵 所以唔會咁做
我覺得幾十萬買間租置嚟翻新,好過買40年居屋
岩岩用智方便填完5分鐘就唔見$270
想問如果公屋户主(我呀媽)十年前破過產(過60歲),咁我都有戶藉,我做綠表申請人之後一齊做聯名業主,唔知大唔大機會做到按揭(我查過tu 我係A)
仲有問有存款係個間銀行(大概80萬)會唔會易申請d🙏🏻
冇人可以代表銀行答你㗎
最多都係講類似case ,轉頭比人話擾敵

我就覺得由你申請按揭應該冇問題,但買啟德兩房嗰啲就要自己去銀行問清楚喇
原來唔可以?我以為只係規定申請人要自住
咁如果單人買左,遲啲女朋友又搬埋一齊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞