一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
住開一定係咁
完全唔需要考慮其他

老人喺佢熟悉嘅社區生活,做仔女煩少好多嘢
白表資產冇簿仔,係咪keep定7月份月結單?
係,如果有股息、利息收入,最好都download 哂2月開始嗰啲

因為唔知審查嘅主任係咪超級極度認真

始終出年第一季先揀樓,隔咗大半年,家庭隊、單人隊再遲啲,到時可能忙緊其他嘢,冇時間整
想問樓主會唔會聽日即刻網上申請?
我舊年第一日申請,結果衰咗
今次打算第2日
請教一下
上年用綠長抽 因為老婆個名冇加入公屋
之後彈返轉頭要填一份S90 form先申請到
但份野冇得下載 今年可以點解決呢個問題?
去邨辦
想問填收入寫約數可以嗎?
唔肯定公司出花紅叫係
花紅除12 定 叫獎金除6
填個數同將來交僱員薪金證明書,有少少唔同,會唔會有問題呢?
想問下重售居屋,即係啟翔苑嗰啲,佢哋係買咗之後供唔起,俾銀行收返然後賣返俾房委重售?
咁係咪即係已經裝修好,有人住過?
想買嘅話,價錢都係原價定有折㗎?
重售居屋同新居屋兩者有咩優劣同差別?
重售單位係未收樓,取消交易

如果個單位係今年撻嘅,通常係收樓嗰陣時做唔到按揭,又冇錢比樓價尾數,焗住撻訂

之前撻嘅,就可能係家庭狀況有變而放棄(移民、結婚、離婚、買咗私樓之類)

——————————————

成功交易之後,供唔掂比銀行收樓就叫銀主盤,早兩年有個單位裝修未搞掂,未住過就賣

最近就有個山麗苑,由於未過禁售期,唔可以高過原價賣,買家係白居二身份,百幾萬就買到

——————————————

呢度唔少巴打(包括我)成日叫人計清楚先買,唔係擾敵,係因為太多失敗例子
唔係房署擔保就一定做到按揭;做到按揭都要供得掂
唔超額嘅除6,超額除12
補返資料先,太似隨口亂噏
係超額就用12個月嚟計

[b]2. 花紅/雙薪及佣金/津貼
年終花紅/年終雙薪:應以 2022 年 8 月 1 日至 2023 年 7 月 31 日從現職所 收到的年終花紅/年終雙薪的每月平均數計算。(例子:若在 2022 年 8 月 1 日至 2023 年 7 月 31 日期間所收到的雙薪是港幣 12,000 元,應除以(÷) 12 個 月 = 每月平均港幣 1,000 元。)(如發放時入職不足 12 個月,則將總額以 相應入職月數或日數平均計算。)
非年終花紅/非年終佣金及各項津貼(例如:房屋津貼、交通津貼、膳食 津貼、醫療津貼、教育津貼及辛勞津貼(厭惡性職務)等):應以 2023 年 2 月 1 日至 2023 年 7 月 31 日共 6 個曆月的每月平均數計算。(例子:若 在2023年2月1日至 2023年7月31日期間的加班津貼共港幣3,600元, 應除以(÷)6 個月 = 每月平均港幣600元)。若在2023年2月1日至 2023年 7 月 31 日期間所得的非固定收入轉為每月平均數計算後,其家庭總收 入超過入息限額,則有關人士可將 2022 年 8 月 1 日至 2023 年 7 月 31 日 共 12 個曆月的非固定收入轉為每月平均數計算。(如發放時入職不足6或12 個月,則將總額以相應入職月數或日數平均計算。)[/b
資產淨值會唔會減返債務,學生貸款,借銀行稅貸個D
巴打想問下如果只係想要租置應該簡邊個 500$ 定 230$?

你白表?
你係咪前面揀錯野
有d咁既事!! 晏d 睇睇 thx 巴
唔會
唔通信用卡欠費又減咩
同房署買幾十萬嘅租置要用綠表

如果用「白居二」係去市場上買,要比賣家賺兩球
即係唔係用居屋張 表? sorry 唔太明, 應該去邊個網做申請?
要㩒入綠色「綠表申請」

https://ssfs.housingauthority.gov.hk/ssfs/step0/G?lang=tc

如果係實體(紙本)申請表,就填綠色嗰份

會分開綠白表,就係用顏色嚟分
記得參加埋「綠置居2023」
如果今期唔啱/冇揀,嚟緊綠置居唔駛再申請
想問租置係咪冇選項㩒?眼見得綠置居,驚Miss咗
極感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞