一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
啟翔宛都有幾多撻訂單
如果抽到一定啟翔>啟德>其他
有架去vcity

啟翔現樓個個都搶啦
通常公屋戶(綠表)聽到加息就會嚇死

但我聽老一輩講,當年十幾厘都係咁供,辛苦幾年加咗人工,雙糧bonus 又扔落去,而且以前冇咁多消費活動,所以都係睇人
石門有1個大單位
綠核呢?
如果老豆過咗60,同埋我阿哥對自己TU冇乜信心,(老母仲在生 未60,4人家庭),係咪最好情況就係我做申請人同老豆一齊落名?
綠表無分核唔核 有長者就係長者 無長者就係綠家 單人就係單人
老豆+老母(無得分開) 你自己單抽
sor我應該問綠非長有冇機?
咁會清晰d
你會出錢就落名,同老豆長命契
但諗清楚你係咪想一家四口(加日後嘅配偶,仔女)住成世
而且今期最大得兩房,夠住?

除非你係綠表,揀租置大單位
綠表:
綠長 / 綠家 / 綠單

白表:
白長 / 白核 / 白非核 / 白單
你唔好自己改啲古怪名,好易令人忍唔住水你或者玩膠

我覺得綠表家庭隊仲有啟德一房(座向/樓層差),大部份人認為有大開都偷笑
白核唔知有冇機安達臣兩房呢
上期有
有朋友買到兩房,佢係完全唔知道安達臣確實地點,不過唔買就會爆入息,見到有中層兩房就買咗
如果申請白長
我加父母兩個夠60 係咪都要佢哋兩個名一齊申請?
承諾左唔會再有呢種納米單
再過多排呢堆納米單二手市場應該跌唔少
夫妻要同一張表,可以佢兩個自己嚟

有冇你都得,除非按揭問題
佢買之前,有十個八個人留言,全方位嘅分析,有幾個唔同方向,佢最後都係揀咗

而家又好似想要更好嘅
綠單黎講我覺得已經做左最好嘅選擇 加埋時間所限真係唔知等唔等到下期 只係有時都會FF下買到280會唔會成件事唔同曬
點解綠單要買…依家好差?
因為覺得抽之後嘅盤 可能連揀都少機會 未知數太多 依家面積真係好細 地點配套就尚算滿意 同埋細價 供樓負擔唔算大
咁你就唔好再問人算唔算明智啦
都發生咗,唔通成村人走嚟話你買政府唔敢再起嘅絕版貨,你就撻咗佢今次再抽過咩
真心想知黎緊政府唔再起180 綠單理論上係咪會難抽左 因為多左家庭隊會揀得落 如果係咁我會舒服d
唔關事,單人點都有900個額
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞