一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 7 (居屋2023開波!)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
唔一定戶主做申請人,戶籍上任何一個滿18歲嘅都可以
但申請人會成為業主

排長者隊,如果入到配額可以優先揀樓,但長者要成為業主,另外有個成員要承諾同長者一齊住

買樓唔係小事,唔建議外人比意見,特別係你唔熟,不過你可以提議佢睇清楚綠表申請須知P.4 #2家有長者嘅資料

利申:自問都幾熟悉,但親友同事問意見,都係叫佢哋睇官網或者招生或胡說YouTube
最多提一兩句某youtuber好多山埃
仲要單人,有其他家人都可能計漏或計錯,自己一個都搞唔掂
到下期7折賣,房署仲係呢d質素既話,超額只會10倍以下,白家、白單福音
好似下次開會話會討論每個屋苑限quota 3廢老6家庭1單人嘅措施
如果真係一年差過一年 咁只會愈遲買愈開心
咁白家2房都無
比哂長者隊
On9
越少人爭越好 儲多兩三年錢我都抽吓 當買個希望
下期都係啟德搭東涌,東涌大貨,而且本身樓價低,折扣少啲都符合到入息中位數要求

所以我覺得白單唔揀地區,抽多幾年都好易中
只係某人提議
無正式/打算傾
愈遲買愈貴
咁代表樓價會係咁跌 折扣係咁減 直至差唔多十分接近私樓
咁我會寧願買私樓
仲有安達臣
信政府就唔會有d咁唔公平既政策
有下限?真係唔知
你係真心問?

但7折仲有其他更好選擇,房協、首置、樂建居
加上有5年禁售期,同二手居屋只係得好少水位
反應會比今年仲差
當非長者隊入表減少,就會改㗎啦

但可能用綠置居嚟試咗先,居屋始終有白表掃哂,唔急
呢d建議由我單身聽到結婚聽到入息爆埋都仲聽緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞